Tendensen: staten sparar på regional kultur

Uppdaterad
Publicerad

Efter att samverkansmodellen började införas har det statliga stödet minskat i reda pengar. Och den nya besparingen från i julas understryker tendensen.

2011 infördes en ny modell för att dela ut statliga stöd till regional kultur. Istället för att Kulturrådet skulle göra det infördes samverkansmodellen som innebär att det är de regionala politikerna som bestämmer hur stödet ska fördelas.

Anslagen hänger inte med

Men i en jämförelse mellan åren 2010 – 2013 står det klart att de statliga stöden minskat, när anslagen inte räknats upp. Nu höjs varnande röster mot att reformen kan ha gjort det lättare att spara på regional kultur.

Och när pengarna räcker till mindre får det effekter för kulturlivet.

– Konsekvensen blir att vi inte kan göra lika många föreställningar eller lika långa turnéer som tidigare, säger Mikael Flodström, vd på Scenkonstbolaget Västernorrland i Sundsvall.

”Konstnärers löner ska räknas upp, precis som andras”

På flera håll i landet, bland annat i Skåne, Norrbotten och Västra Götland har regionpolitikerna satsat mer kultur sedan 2010 men inte överallt.

I Västernorrland har både statliga, regionala och kommunala anslag minskat sedan 2010, enligt rapporten och färska siffror. Och det har man märkt på Scenkonstbolaget Västernorrland.

– Om man ska räkna upp konstnärers löner, precis som alla andras, så innebär det att man måste skrapa på något annat. Saken är den att man inte kan effektivisera kultur – man kan inte lära sig en repertoar eller öva in en teaterföreställning snabbare, bara för att vi lever i moderna tider, säger han.

Tidskrifterna räddades – regional kultur får skära

Strax före jul stod det klart att Alliansen ville skära 15 miljoner från stödet till svenska kulturtidskrifter. Men i sista sekund ändrade man sig.

Tidskriftsläsarna kunde andas ut men istället beslutade kulturpolitikerna i riksdagen att besparingen skulle göras på den regionala kulturen. Erik Åström är koordinator på Kulturrådet och kan ana hur politikerna tänkte när besparingen hamnade där.

– Klumpsumman kan ju se lockande ut om man vill göra besparingar, det förstår jag. Men bryter man ner klumpsumman så hamnar man på verksamhetsnivå och varje besparing drabbar ju – även om den kan se liten ut, som 15 miljoner – så drabbar den ju i slutändan någon verksamhet, säger han.

Nya modellen gör det lättare att spara

Och Mikael Flodström har märkt att den nya modellen har gjort det lättare att osthyvla ner stödet till regional kultur.

– Det ligger ju i sakens natur, eller hur? Skär du i en stor budgetpost, när du dessutom inte är nära den slutliga utövaren, så är ju det lättare. Det är svårare att skära ner på dem som man möter i korridorerna varje dag, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.