Nina Persson, sångerska i The Cardigans. Foto: Leif R Jansson / TT

The Cardigans efter HD-beslutet: ”Vi är lättade och glada”

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter HD:s beslut att inte pröva tvisten mellan The Hives och The Cardigans är lättnaden stor bland The Cardigans medlemmar.

– Vi är otroligt lättade att äntligen kunna lägga detta bakom oss. Sex års väntan på att få våra tillgångar tillbaka är över och Högsta domstolens beslut var välkommet, säger bandet i ett pressmeddelande.

HD:s beslut innebär att hovrättens dom från i somras vinner laga kraft. The Hives tvingas nu betala tillbaka 18,5 miljoner kronor till The Cardigans, något som tillsammans med räntor och rättegångskostnader innebär en total kostnad på drygt 30 miljoner kronor.

Mottas med glädje

Kort efter beskedet på onsdagen publicerade Cardigans-sångerskan Nina Persson en bild där hon gör segertecknet på Instagram.

– Efter alla dessa år är våra klienter givetvis väldigt glada. Nu börjar arbetet med att få in pengarna. Kronofogden har redan utmätt en del av summan från The Hives ägodelar, och det är nu upp till dem att göra rätt för sig vad gäller resten, säger David Berggren, advokat på MAQS advokatbyrå och The Cardigans juridiska ombud.

Trots att den snåriga ”Tambourine-härvan” har pågått i sex år var HD:s beslut väntat. Det menar Eskil Fagerström, journalist och författare till boken ”Sanningen om Tambourinehärvan”.

– Något annat hade varit orätt. HD prövar egentligen bara fall där det finns någon juridisk trasslighet, här har stått klart redan från början att The Hives tagit emot de här pengarna. Kanske visste de inte så mycket som de borde, men det fråntar dem inte ansvaret för sitt egna företag, säger Eskil Fagerström.

Härvan ännu inte över

Men trots att konflikten mellan banden nu är över, är ”Tambourine-härvan” långt ifrån utredd, menar Fagerström.

– Det finns fortfarande mål som kvarstår. Hives stämning av Tambourine har inte varit uppe för förhandling i tingsrätten ännu, till exempel. Men frågan är om The Hives orkar fortsätta med detta nu, eller om de inser att det är dödfött, säger Eskil Fagerström.

Med anledning av HD:s beslut kommer Eskil Fagerström nu att ge ut en ny utgåva av sin bok till sommaren, där de senaste utvecklingarna sammanfattas.

– Det kommer bli ett sista kapitel som sammanfattar det hela. Jag hoppas att en del av de som hållit tyst i den här processen äntligen ska våga prata ut nu, säger Fagerström.

Kulturnyheterna har förgäves sökt The Hives advokat Monica Crusner.

Mer om Tambourine-härvan här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.