Trump i Simpson, tecknat efter hans kandidatur. Foto: 20th Century Fox

The Simpsons förutspådde Trump som president

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump var president redan för 16 år sedan — i ”The Simpsons”. Humorseriens skapare kallade avsnittet för ”En varning till Amerika”.

Efter vad som av många experter beskrivs som USA:s smutsigaste valkampanj någonsin stod det i morse klart att Donald Trump blir landets nästa president. Ett resultat som få förmodligen hade förutspått för bara några år sedan.

Det gjorde däremot skaparna bakom The Simpsons. I ett 16 år gammalt avsnitt kallat ”Bart to the future” blir Lisa utsedd till den dåvarande presidenten Trumps efterträdare. Där konstaterar Lisa bland annat att de har ”fått ärva en rejäl budgetkris av president Trump”, skriver Business Insider.

USA-val 2016
Trump med sig själv som Simpsons-tecknad. Foto: AP Photo/John Minchillo

”Det mest absurda vi kom på”

I en intervju med Hollywood Reporter tidigare i år kommenterade Dan Greaney varför de valde just Trump i avsnittet.

— Det var en varning till Amerika. Det kändes som den logiska sista anhalten innan man når den absoluta botten. Vi gjorde avsnittet eftersom det stämde överens med visionen om ett Amerika som präglas av galenskap, säger manusförfattaren till Hollywood Reporter.

Även Simpsons skapare Matt Groenings kommenterade nyligen Trump-avsnittet, i en intervju med The Guardian:

— Trump var, förstås, det mest absurda skämtnamnet till presidentposten som vi kunde komma på just då, och är fortfarande. Det här är bortom satir.

I avsnittet förekommer inga bilder på Trump. De har i stället gjorts av Simpsons animatörer i efterhand i samband med Donalds presidentkandidatur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet