Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
British Museum har hittills kunnat återbörda 356 föremål. Foto: Neil Hall/EPA/TT

Tidigare museianställd stäms efter stölder

Uppdaterad
Publicerad

British Museum i London stämmer en tidigare anställd. Museet anklagar mannen för att ha stulit mängder av föremål och sedan sålt dem.

Mannen sparkades i juli förra året sedan det upptäcktes att mer än 1 800 föremål saknades.

Enligt museets advokater har mannen missbrukat sin förtroendeställning för att stjäla gamla ädelstenar, guldsmycken och andra föremål. Stölderna ska ha pågått under ett decennium.

Över 350 föremål har återbördats

En domare har beordrat den tidigare anställde att göra en lista över eller lämna tillbaka de föremål han har i sin ägo. Dessutom ska han visa upp sina transaktioner på Ebay och Paypal.

British Museum har hittills kunnat återbörda 356 föremål och hoppas kunna hitta fler.

”Föremålen som har stulits från museet är av kulturell och historisk betydelse”, säger museets advokat Daniel Burgess i stämningsansökan.

Enligt Burgess har den tidigare anställde försökt dölja sina spår genom att bland annat använda falska namn och förfalska dokument. Han ska även ha ändrat i museets register.

Inte brottsanklagad

Mannen ska ha sålt föremål till åtminstone 45 köpare runt om i världen, enligt BBC.

Den utpekade mannen förnekar alla anklagelser.

En polisutredning av händelserna pågår parallellt med det civilrättsliga målet och hittills har mannen inte anklagats för något brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.