• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Dennis Töllborg har köpt utgivningsbeviset för den anrika tidningen. Foto: TT

Tidningen som ska stå upp mot makten

Uppdaterad
Publicerad

Just nu planeras comebacken för Göteborgs handels- och sjöfartstidning. Professorn Dennis Töllborg köpte utgivningsbeviset för 10.000 kronor, men är beredd att satsa mer än så för sina ideal om humanism och äkthet.

Det var före och under andra världskriget som Göteborgs handels- och sjöfartstidning blev känd internationellt, för chefredaktören Torgny Segerstedts kritik mot Hitler och Nazityskland. En anda som rättsprofessorn Dennis Töllborg vill verka i när tidningen nu ska få nytt liv.

– Det finns ett intresse, och ett skriande behov, av att sätta det som skett under veckan i kontext. Jag tror att det finns goda förutsättningar för att tidningen ska fungera, men man måste vara beredd att investera i god kontextskapande journalistik, säger Dennis Töllborg.

”Ett tidens tecken”

Han skräms inte av tidningsdöd, eller det försök att återuppliva tidningen som gjordes på 1980-talet. Han nämner svenska tidskrifter som Fokus och Filter som inspirationskällor, samt brittiska The Economist. ”Inte SVT Debatt”. Han anser att det är ett tidens tecken att man ”numera visar Babel på tv medan ekonominyheter minskar”, och talar sig varm för långa, fördjupande texter.

Har du resurser till det?

– Jag känner väl kanske lite folk också, säger Dennis Töllborg.

Han berättar att han fick ett erbjudandet om att köpa utgivningsbeviset för 10.000 kronor genom ett sms från den förra ägaren. Han nappade dels för att han blev smickrad, men också för att han personligen kände Ingrid Segerstedt-Wiberg, dotter till den tidigare chefredaktören. Han säger att de hade samma uppfattning om tidningens uppgift, och att man inte kan tänka ”100 spänn till Amnesty så har vi gjort vårat” när flyktingar dör.

Särskilt utrymme för kultur

– Humanism och att stå upp mot makten. Det är grundläggande idéer som formar en civiliserad människa. Ingrid ville att jag skulle ha tidningen och tyckte att jag verkade i andan. Utöver att vara en handels- och sjöfartstidning ska kulturen ges ett särskilt utrymme, för att det är viktigt för förståelsen av vår samtid.

På frågan om det blir någon webbsatsning vid sidan av papperstidningen svarar Dennis Töllborg ja utan att tveka – det ska bli en fristående webb som inte plankar pappersupplagan.

Hans eget bidrag till den nya tidningens innehåll ska främst bestå av kolumner.

– Min roll ska vara att se till att tidningen är lojal mot de här värdena. Jag kommer väl att skriva en gång i veckan, något elakt om någon person hoppas jag. Resten får proffs sköta.

Första numret 2017

Det första numret av tidningen kan ges ut tidigast i januari 2017, därefter ska den komma en gång i veckan. Dennis Töllborg säger att han redan har fått tag på väldigt bra journalister, men vill att finansieringen ska vara löst för minst två års utgivning innan han sätter igång.

– Det ska inte vara skit, då får det lika gärna vara. Även om den inte har en enda prenumerant ska den finnas i minst två år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.