Jason ”Timbuktu” Diakité menar att problemen i Husby finns över hela landet. Foto: Scanpix

Timbuktu skriver låt om Husby-kravallerna

Uppdaterad
Publicerad

Rapparen Timbuktu har i en ny låt valt att belysa problemen i Husby och rikta skarp kritik mot statsminister Fredrik Reinfeldt.

Det har på senare tid blivit allt vanligare att stora svenska hiphop-artister via låtar upplagda på Youtube ger sig in i rådande samhällsdebatt. Med låtar som Promoes ”Folkmordsmiljonären” – som släpptes i samband med att Martin Schibbye och Johan Persson fängslades i Etiopien – och ”Ge oss Sverige tillbaka” – som släpptes av Promoe och Timbuktu som en reaktion på extremhögerns frammarsch de senaste åren – har den svenska hiphopen funnit en kanal att snabbt nå ut med sin syn på dagsaktuella händelser.

Med anledning av den senaste tidens oroligheter i bland annat Husby har den skånska rapparen Timbuktu med låten ”Budskapet” återigen valt att ge sig in i samhällsdebatten.

Cover på Grandmaster Flash

Låten är en cover på Grandmaster Flashs klassiker ”The Message” från 1982 och textens upphovsman har liksom i den tidigare hitten ”Ett brev” valt att rikta sig direkt till landets statsminister. I låten tas allt ifrån skolreformen till det rådande arbetsklimatet upp och det riktas skarp kritik mot både statsministerns agerande och SJ:s snöröjning men passar samtidigt på att påtala att han inte ser våldet som någon lösning.

Låten finns att se på artistens Youtube-kanal.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.