Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: TT/Anders Ahlgren

Tio miljoner extra till biblioteken

Publicerad

Regeringen vill ge extra pengar till landets bibliotek för att stärka dem som viktiga mötesplatser för människor med olika bakgrund.

I nästa veckas vårbudget föreslår regeringen att biblioteken ska stärkas i sin roll som en mötesplats för folk med olika bakgrund och förutsättningar.

”Biblioteken har på olika sätt anpassat sin verksamhet för att kunna stötta människor på flykt och de som nyligen kommit till Sverige“, skriver kulturdepartementet i ett pressmeddelande.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) betonar att det inte rör sig om ett nytt uppdrag för biblioteken, utan en förstärkning av det arbete som redan görs. Kulturministern har följt debatten om bråk och våldsamma incidenter på landets bibliotek men säger till TT att det inte är därför förändringen nu görs:

– I takt med att vårt välfärdssamhälle har skakats har biblioteken blivit en samlingsplats för väldigt många människor men biblioteken har ett tydlig uppdrag som vi nu förstärker, säger Bah Kuhnke och betonar att bibiloteken ska vara just bibliotek, inte socialtjänst eller andra viktiga verksamheter som kommunerna också har ansvar för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.