• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Peter Eriksson (MP). Foto: TT/Henrik Montgomery

Peter Eriksson: Kulturministern ljuger

Uppdaterad
Publicerad

Peter Eriksson (MP) håller regeringen ansvarig för att TV4 nu lägger sina lokala sändningar.

I går kom beskedet att TV4 vill lägga ner alla sina lokala sändningar och helt fokusera sin nyhetsverksamhet på riksnyheter.

Nu riktar oppositionen hård kritik mot att regeringen inte agerat för att förhindra utvecklingen.

TV4 lägger ned lokalredaktioner

– Jag utgår från att man ville det här för de har säkerligen känt till TV4:s planer under lång tid, säger Peter Eriksson (MP), ordförande i konstitutionsutskottet.

”Beslutet är TV4:s eget”

Men kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) förnekar att hon visste om att nedläggningen var på gång.

– Nej, vi visste inte om det, det här beslutet är TV4:s eget.

– Det där är inte trovärdigt för fem öre, jag tror inte på det, säger Peter Eriksson. Till och med jag har känt till det.

Under 1990-talet byggde TV4 upp kanalen mot kravet på att man skulle sända lokala program. Men när tv-sändningarna under 2000-talet övergick till att bli digitala fick fler kommersiella kanaler börja sända i marknätet, något som dittills bara TV4 och SVT fått göra.

Inga särskilda krav kvar

2008 övertog Myndigheten för radio och tv ansvaret för att ge sändningstillstånd till tv-kanaler vilket innebar att regeringen inte längre ställde upp villkoren för kommersiella tv-kanaler. Och sedan dess gör inte heller myndigheten någon skillnad mellan hur man betraktar svenska kommersiella kanaler, något som kulturministern försvarar.

– Vi kan inte börja ställa vissa krav på en kanal och inte andra, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

”Helt och hållet regeringens ansvar”

Men Peter Eriksson säger att eftersom regeringen släppt möjligheten att ställa krav på TV4 har det lett till att kanalen nu lägger ner sina lokala sändningar.

– Det är helt och hållet regeringens ansvar, oavsett om ministern har känt till att det här var på gång eller inte, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

TV4 lägger ned lokalredaktioner

Mer i ämnet