Såhär ska de nya finska frimärkena se ut. Foto: Itella/TT

Gayikonen Tom of Finland blir frimärke

Uppdaterad
Publicerad

Gayikonen och konstnären Tom of Finland får egna frimärken i Finland till hösten.

Konstnären Touko ”Tom of Finland” Laaksonen (1920-1991) hade med sin erotiska konst stor betydelse för den moderna gaykulturen.

Hans motiv föreställde ofta läderklädda motorcykelmän eller sjömän, ofta involverade i sexuella handlingar. Bilderna figurerade flitigt i den begynnande gayrörelsen i USA på 1970-talet.

De tre frimärksmotiven bygger på två teckningar av Tom of Finland, och föreställer konstnärens karaktäristiska muskulösa mansfigurer. De ges ut i september av det finska statliga postverket Itella, i samband med att ett nytt postmuseum öppnar i Tammerfors.

Om stolthet och sensualitet

Den grafiska designern Timo Berry har valt ut motiven, enligt finska Yle. Berry beskriver dem såhär:

”Frimärkskartan porträtterar en sensuell livskraft och att vara stolt över sig själv. Det kan aldrig bli för mycket av sådant i detta nordliga land”.

Också i Sverige har kända, kultiga personer fått pryda egna frimärken. Senast var det fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic som fick sitt ansikte upptryckt av Posten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.