Såhär ska de nya finska frimärkena se ut. Foto: Itella/TT

Rysspolitiker: Bannlys gay-frimärken

Uppdaterad
Publicerad

De finländska frimärkena av gay-ikonen ”Tom of Finland” provocerar Rysslands politiker så mycket att politikern Vitaly Milonov i S:t Petersburg krävt att postkontor ska returnera alla brev med de homoerotiska frimärkena.

Milonov kräver nu att alla brev som är frankerade med något av de tre olika ”Tom of Finland-motiven” inte tillåts komma in i Ryssland utan istället stoppas av Ryska postverket och returneras till avsändaren.

”Homosexuell propaganda”

– Det är homosexuell propaganda, vilket är förbjudet i Ryssland. Jag ber också finländarna att inte använda dessa frimärken när de skickar brev till Ryssland, säger Vitaly Milonov till den ryska nyhetsbyrån Tass.

Tom of Finland, eller Touko Laaksonen som han egentligen hette, levde 1920—1991, rörde sig i internationella gaykretsar. Hans bilder föreställde ofta halvnakna män med svällande muskler i sexuella situationer. Bilderna figurerade flitigt på 70-talet i den begynnande gayrörelsen i USA.

Succé- frimärken

Frimärkena släpptes i Finland i september och är enligt det Finska statliga postverket några av världens mest uppmärksammade frimärken och en försäljningssuccé både i Finland och utomlands.

Förhandsbeställningarna på frimärkena gjordes från 178 länder. Mest har frimärkena sålts i Finland, men intresset har varit stort även i Sverige, Storbritannien, USA och Frankrike.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.