Tomas Tranströmer tidigare i år. Foto: Scanpix

Tomas Tranströmer får Nobelpriset i litteratur

Uppdaterad
Publicerad

Nobelpriset i litteratur 2011 går till den svenske poeten Tomas Tranströmer.

Den svenske, 80-årige poeten har varit en av de förhandstippade. Han får litteraturpriset för att han ”i förtätade, genomlysta bilder ger oss ny tillgång till det verkliga” – som det står i juryns motivering.

Litteraturpristagaren avslöjades enligt tradition klockan 13.00 i Börssalen i Stockholm. Så snart Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund hade läst upp namnet ”Tomas Tranströmer”, fylldes salen av uppsluppna glädjetjut.

Nobelpriset i litteratur

”En av världens största”

I spekulationerna inför årets pris har Tranströmer varit ett hett namn, och akademiens Peter Englund är nöjd med valet.

– Vi hoppas att vi har gjort ett bra val och det känns så. Han är en av världens största nu levande poeter. Så är det, säger Englund till SVT.

Lyssnade på musik

Tranströmer har varit nominerad sedan 1993. När Peter Englund ringde honom och hans hustru tio minuter innan tillkännagivandet, satt Tranströmer hemma och lyssnade på musik.

– Jag tror han blev förvånad, överrumplad. Jag tror han hade utgått från mallen som säger att man ringer 12.30, och annars har tåget gått. Jag ringde rätt sent, tio i, säger Peter Englund till SVT.

Tomas Tranströmer får ta emot sitt Nobelpris av kungen på Nobeldagen den 10 december, i Stockholms konserthus. Priset består av 12 miljoner kronor och har delats ut sedan 1901. Det är många år sedan en poet fick priset, och Tranströmer blir den åttonde prisade svensken.

”Helt historiskt”

Eva Beckman, kulturchef på SVT, är lycklig över att Tomas Tranströmer får Nobelpriset.

– Det här är helt historiskt. Jag skrek rakt ut och sedan började jag gråta. Det här är en poet som är kontroversiell av anledningen att han är svensk. Så jag trodde inte att de skulle våga det. Men jag är så glad! säger Beckman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset i litteratur

Mer i ämnet