Top Gear:s programledare James May, Jeremy Clarkson och Richard Hammond. Foto: TT

Top Gear-profil utreds – stängs av tills vidare

Uppdaterad
Publicerad

Top Gear-profilen Jeremy Clarkson stängs av från programmet på okänd tid.

Bakgrunden är ett bråk med en producent.

Jeremy Clarkson är avstängd i väntan på utredning, skriver BBC.

“Ingen annan har blivit avstängd. Top Gear kommer inte att sändas på söndag” är allt kanalen kommenterar för nu.

Clarkson varnades så sent som i maj förra året ”en sista gång”, efter att ha använt rasistiskt språk under filmarbetet med Top Gear.

Varnades efter rasism

Då var budet att Jeremy Clarkson skulle sparkas om han gjorde ”ett enda stötande ställningstagande till, vad som helst, när som helst”.

Det handlade om den engelska versionen av räkneramsan ”ole dole doff” – ”eeny, meeny, miny, moe”. Jeremy Clarkson läste upp ramsan och avslutade med ett rasistiskt rim. Klippet från programmet publicerades av brittiska tidningen Daily Mirror.

BBC underströk att kanalen varit mycket tydlig mot Clarkson om hur allvarligt man såg på saken, men Jeremy Clarkson nekade till att han skulle ha uttryckt sig rasistiskt.

Fick be om ursäkt

På Twitter slog Clarkson av sig kritiken.

”Jag använde inte ’n-ordet’. Använder det aldrig. The Mirror har verkligen gått för långt den här gången.”

Daily Mirror svarade i sin tur med att lägga ut bevis i form av videoklippet av händelsen, som filmades 2012 men aldrig sändes.

Jeremy Clarkson bad då om ursäkt.

Avsnittet utgår

Jeremy Clarkson började som programledare för Top Gear 1998 till 2000. Två år senare, 2002 började han på nytt leda programmet och har synts och har synts i rutan sedan dess. Tillsammans med de andra Top Gear-profilerna Richard Hammond och James May skulle han ha synts i ett nytt avsnitt till helgen, men nu läggs programmet alltså på is.

Top Gear har även senare brottats med ursäkter för programledarnas bristande omdömen.

2011 fick BBC be om ursäkt efter att Richard Hammond kallat mexikaner för ”oansvariga och uppblåsta”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.