Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Die hard” och ”Mupparna” – tryck på klippet för att se några exempel på där symfonin förekommer. Foto: Silver Pictures / Jim Henson Company / Touchstone Pictures

Tre filmer med Beethovens nionde symfoni

Uppdaterad
Publicerad

”Månadsvisan”, ”Ode till glädjen” eller Beethovens nia – den 7 maj är det exakt tvåhundra år sedan Beethovens nionde symfoni spelades inför publik för första gången.

Ludwig van Beethovens nionde symfoni spelades för första gången 1824 och blev kompositörens sista. Verket anses vara ett av det mest kända i världen, i synnerhet det euforiska slutet som blivit melodin i flera kända versioner.

Europahymnen

Ett exempel är Europahymnen ”Ode till glädjen”, som spelas i samband med sammankomster och evenemang av Europeiska unionen. Det är en tonsättning av Friedrich von Schillers dikt ”An die Freude” från 1785, som handlar om brödraskap människor emellan. Ett annat exempel är ”Månadsvisan” som vissa kanske känner igen från lågstadietider.

Dyker upp i populärkultur

Titt som tätt dyker Beethovens nionde symfoni upp i film eller tv. Det kan vara allt ifrån ”Mupparna” till ”Die hard”, ”A Clockwork Orange” eller ”Döda poeters sällskap”.

Tryck på klippet ovan för att se några exempel på där symfonin hörs i filmer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ingen vet hur Beethovens tionde symfoni var tänkt att låta – förutom han själv. Men 2019 gjorde AI gjort ett försök att färdigställa verket. Lyssna i klippet. Foto: Reuters/porträtt av Joseph Karl Stieler

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.