• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

The Dolby Theatre i Los Angeles, USA står värd för Oscarsgalan. Foto: TT/AP

Tröstpris för en miljon kronor

Publicerad

Gråt inte, Oscarsförlorare.

Ni är miljonärer.

Förlorare under nattens gala får nämligen tröstpris – goodiebags med prylar för hisnande summor.

Det svider att förlora. Ibland mer, ibland mindre.

Räknat i kronor hellre än prestige är Oscarsgalan ett bra forum för förlorare.

Oscarsgalan 2015

De som inte tar hem någon statyett får nämligen ett tröstpris.

Saker för en miljon

Enligt Variety får de som inte vinner kategorierna bästa manliga/kvinnliga huvudroll, bästa manliga/kvinnliga biroll och priset för bäst regi, en goodiebag. Presentpåsarna uppges innehålla saker till ett värde av 125.000 dollar, närmare en miljon kronor.

Får besök av medium

Bortsett från skönhetsprodukter och diverse exklusiva prylar som brukar ligga i påsarna, har årets Oscarsgala toppat förlorarpaketen med bland annat en trenätters resa till Toscana, en förstaklassresa med tåg genom den Kanadensiska delen av Klippiga bergen, exklusivt havssalt till ett värde av drygt 10.000 kronor, en så kallad glamping trip, alltså en glamourös campingresa för cirka 100.000 kronor, diverse presentkort, en väldigt dyr vibrator samt ett minst sagt påkostat besök av mediet Olessia Kantor för diskussion om drömtydning, sinnesnärvaro och respektive förlorares horoskåp för 2015.

Tröstprisen är inte instiftade av Oscarsgalan. Enligt Variety har det till och med varit tal om att förbjuda presentbonanzan efter en omröstning 2006, eftersom mottagaren får skatta för kalaset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oscarsgalan 2015

Mer i ämnet