Ytterligare två stora Hollywoodfackförbund kritiserar nu Donald Trumps inreseförbud. Foto: TT

Trumps inreseregler sågas av Hollywood

Uppdaterad
Publicerad

Hård kritik mot Donald Trumps inreseförbud kommer från ytterligare två tunga fackförbund I Hollywood – som därmed sluter upp bakom de amerikanska manusförfattarnas tidigare kritik mot de nya reglerna.

Enligt ett uttalande från DGA – som är den fackförening som organiserar den amerikanska filmindustrins regissörer – skadar de nya reglerna den amerikanska filmindustrin och man uttrycker även sitt stöd för filmskapare från de aktuella länderna, uppger Variety.

“DGA är fast övertygade om att filmskapare – oavsett ursprungsland, religionstillhörighet eller kön – ska ha möjlighet att komma till USA för att visa sitt arbete”, står det i uttalandet på fackförbundets hemsida.

Trumps inreseförbud

DGA, som har 16.000 medlemmar, lovade i uttalandet även att “stödja möjligheterna för filmskapare att sprida sin konst I USA”.

”Felaktig immigrationspolicy”

Även skådespelarfacket SAG-AFTRA, med 160.000 medlemmar, riktar i ett uttalande hård kritik mot inreseförbudet:

“Vårt fackförbud lägger stor vikt vid att alla ska, oberoende av ras, kön, tro, funktionshinder, sexuell läggning eller födelseland, ska ha samma möjligheter. Denna immigrationspolicy är felaktig och vi kommer att stötta våra kollegor helhjärtat.”

De stora amerikanska fackförbunden för regissörer och skådespelare sluter därmed upp bakom fackförbundet WGA – som organiserar landets manusförfattare – som i ett uttalande under söndagen skarpt kritiserade de nya inresereglerna och kallade dem för: ”Trumps extremt icke-amerikanska muslimförbud”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps inreseförbud

Mer i ämnet