Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan. Foto: TT

Turkiet utökar internetkontroll

Publicerad

Turkiets regering skärper med hjälp av en ny lag kontrollen över internet ytterligare.

President Recep Tayyip Erdogan har undertecknat en ny lag som gör det möjligt för telemyndigheten TIB, som leds av en före detta underrättelsechef, att blockera sajter om det bedöms nödvändigt för ”rikets säkerhet, upprättandet av allmän ordning och för att förhindra brott”.

I februari infördes en lag som gjorde det enklare att blockera sajter på internet utan domstolsbeslut, men då bara om sajterna ansågs ha förolämpande innehåll eller kränka privatlivets helgd. Beslutet ledde till protester bland landets invånare och kritiker hävdade att det var regeringens sätt att dölja en korruptionsskandal.

Parlamentet godkände den nya lagen tidigare i veckan. Det största oppositionspartiet har sagt att man ska försöka överklaga till landets författningsdomstol.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.