Foto: TT

Tusentals säger upp tv-avgiften

Uppdaterad
Publicerad

Radiotjänst har sedan i fredags tagit emot över 8.000 uppsägningar av tv-avgiften. Nu ska över 100.000 kunder kontaktas för att erbjudas pengarna tillbaka.

I fredags kom beskedet från Högsta förvaltningsdomstolen – datorer, surfplattor och internetanslutna telefoner kan inte anses vara en tv-mottagare och därför behöver man inte betala tv-avgift för dem.

För två dagar sedan meddelade Radiotjänst att man kommer att betala tillbaka inbetalda radio- och tv-avgifter för datorer, surfplattor och mobiltelefoner.

Ingen tv-avgift för dator

Vid lunchtid i dag hade Radiotjänst redan tagit emot 8.000 uppsägningar av tv-avgiften. Och siffran har med all säkerhet redan stigit, enligt Johan Gernandt, kommunikationschef på Radiotjänst.

– Vi jobbar på för fullt med att ta emot de som hör av sig spontant till oss men vi kommer också att kontakta alla dem som påförts avgift sedan februari 2013 för att vara säkra på att fånga upp alla som har rätt att få pengarna tillbaka, säger han.

Tar ni in extra personal?

– Än så länge klarar vi oss med att förstärka med befintlig personal. Vi använder resurser från andra avdelningar för att förstärka kundtjänsten.

Totalsumman okänd

Exakt hur mycket pengar det handlar om går inte att säga i dagsläget, eftersom Radiotjänst inte för registrerat huruvida den som har betalat har betalat för en dator eller en tv. Maximalt är det möjligt att få återbetalning från den 1 februari 2013, då Radiotjänst påförde avgift på datorer och surfplattor. Den som har betalat sedan dess kan räkna med att få över 2.000 kronor tillbaka.

– Vi fick 100.000 nya kunder förra året. Och sedan har runt 40.000 kunder tillkommit under 2014, säger Johan Gernandt.

”Får räkna med tiotusentals”

Carl-Gustav Johansson, vd för Radiotjänst, befarar att tiotusentals kommer att säga upp sin tv-avgift.

– Det får vi räkna med. Vi följer inte siffran timme för timme men vi har inte hunnit bearbeta alla uppsägningar som kommit in. Det saktar väl in så småningom, de flesta som är ivriga vill ha tillbaka sina pengar omedelbart, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ingen tv-avgift för dator

Mer i ämnet