Tv-chefen om efterträdaren: ”Kan bli en kvinna”

Uppdaterad
Publicerad

Redan timmarna efter Zelmerlöws avhopp börjar spekulationerna om hans efterträdare. Röster inom nöjesvärlden vill se en kvinna som programledare nästa år.

Det var på tisdagskvällen, efter sista direktsändningen av det populära SVT-programmet ”Allsång på Skansen” som programledaren meddelade att han skulle återgå till artisteriet och musiken.

När SVT nyheter når SVT:s nöjeschef Mathias Engstrand, dagen efter säsongsavslutningen är han öppen för nya efterträdare.

– Just Allsångsjobbet som programledare är lite speciellt. Man behöver vara scenvan, ha musikalitet i och med att man är ute och sjunger i publiken och i bland även själv. Sedan ska man verkligen gilla programmet och företeelsen förstås, säger han.

”Kan bli en kvinna”

Sedan första säsongen började, år 1935, har programmet bara letts av manliga programledare. Inför nästa års säsong vill Aftonbladets Jan-Olov Andersson se Lena Philipsson på scen. Expressens Anders Björkman skriver ”Nu väljer SVT en tjej.”.

Men just könet är inte det mest väsentliga när valet av ny programledare ska göras. Enligt Mathias Engstrand finns alltid genustanken med när det är dags att välja ny programledare för olika program, men det viktigaste är att personen passar för rollen.

– Det kan bli en kvinna, det kan bli en man. Det är speciella jobb, så det är dumt att låsa sig i tanken från början. Framförallt ska personen passa för jobbet, säger Mathias Engstrand och fortsätter:

– Vi tänker jämt på fördelningen, men då tittar vi på hela vårt utbud och där har vi jämnat ut dessa rejält. Tidigare föll det över mot det manliga hållet men det är jag glad att vi rätat ut.

Tre år – ”lagom”

Måns Zelmerlöw har lett Allsången tre säsonger, men meddelade själv efter beskedet igår att anledningen är att han saknar turnélivet. Mathias Engstrand är glad för Måns Zelmerlöws tid, men säger att tre år är lagom.

– Den som gör programmet då måste ju alla vilja fortsätta. Han har gjort det kanon, så det är klart att det inte hade vart något problem att rulla på. Men i Melodifestivalen byter vi varje år, det här har blivit tre år och någonstans däromkring tycker vi kanske att det är lagom och han kände verkligen att han ville satsa på sin artistkarriär.

När tror ni att ni kommer ha efterträdaren klar?

– Det är ju en bra bit till juni. Det intensiva Allsångsarbetet drar igång någon gång på vårkanten, så i höst eller efter nyår är det bra att ha det klart, säger Mathias Engstrand.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.