Foto: SVT (Grafik)

TV4 under lupp

Uppdaterad
Publicerad

Räcker det med regionalt väder och ”Så mycket bättre” från Gotland?

Nu vill Myndigheten för radio och tv ha svar från TV4 om vilka regionala program tv-kanalen sänder.

Ifjol beslutade TV4 att lägga ner alla sina regionala nyhetsredaktioner och protestvågorna gick höga. Det raljerades friskt i medierna om att det enda regionala programmen som fanns kvar i kanalen var ”Så mycket bättre”, som spelas in på Gotland och en lotteridragning från Visby där programledarna pratar gotländska.

I sändningstillståndet står det svart på vitt att TV4 ska sända regionala program.

Medier

Nu – ungefär ett år efter TV4- ledningen beslutade att dra ur pluggen för lokala nyhetessändningar – har Myndigheten för radio och tv begärt att få information om vilka program tv-bolaget sänt som kan uppfylla kravet på regionala sändningar.

”Välgörande fråga”

– Det är välgörande att frågan ställs, men den kommer alldeles för sent, säger ekonomireportern Jens B Nordström, som var en av TV4-profilerna som protesterade stark mot nedläggningen av lokala nyheter.

TV4:s sändningstillstånd innehåller krav på regionala sändningar, men omfattningen är inte specifierad. Idag sänder TV4 bland annat regionalt väder, men sändningarna spelas in i Stockholm.

Svar i mars

– Vi vill att TV4 återkommer till oss med vad de sänt det här året så vi kan avgöra om kravet är uppfyllt. Det är det första steget i ärendet, säger Helena Söderman, enhetschef på Myndigheten för radio och tv.

TV4 säger till Kulturnyheterna att de ”på sedvanligt sätt” kommer att svara på frågor från Myndigheten för radio och tv. Svaret ska vara inlämnat senast den 18 mars.

I ett färskt examensarbete från Göteborgs universitet kartläggs TV4:s lokala nyhetsinnehåll innan och efter nedläggningen av de lokala redaktionerna. Författarna kommer fram till att antalet lokala nyhetsinslag har ökat i TV4 Nyheterna, men att de lokala inslagen ofta är riktade mot en nationell publik. De slår också fast att TV4 Nyheterna har blivit mer storstadscentrerade, Sverige utanför Stockholm och Göteborg syns allt mindre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet