Foto: texttv.tv4.se

TV4 lägger ner text-tv

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheterna ringde upp TV4:s programdirektör för nyheter och samhälle, Viveka Hansson för att få mer information om nedläggningen.

Varför lägger ni ner?

Medier

– Framförallt för att vi märker att allt färre av våra tittare använder tjänsten och för att vi samtidigt märker att tittandet ökar väldigt mycket på andra nyhetstjänster på nätet. Dessutom är det en förlustaffär, säger Viveka Hansson.

Hon hänvisar till brittiska BBC som la ner sin text-tv redan 2012 med argumentet att tjänsten börjat spela ut sin roll. 

– När text-tv kom fyllde det en ny funktion på så sätt att du själv kunde gå in och titta när du ville ha nyheter. Man behövde inte sitta och vänta på en nyhetssändning. Nu fylls den funktionen av de digitala plattformerna.

Vill satsa mer digitalt

Viveka Hansson säger att det fortfarande är många som använder tjänsten, men att antalet läsare är betydligt fler på SVT:s text-tv. Några tittarsiffror vill hon inte gå ut med.

– Vi vill istället använda resurserna för att utveckla nyhetsprogrammen och göra det ännu enklare för våra tittare att ta del av dem överallt. Vi ser redan en rörelse mot nyhetskonsumtion på andra sätt, där kommer vi lägga ännu mer kraft.

Text-tv är en tjänst vars publik främst består av en äldre målgrupp. Ser du något problem med nedläggningen med tanke på att TV4 ska vara tillgängligt för alla?

– Ja, det är självklart så att man får ha förståelse för att en del personer verkligen gillar och använder den här tjänsten. Men vi tror att även den äldre publiken mer och mer omfamnar andra digitala plattformar. Det är också viktigt att vi fortsätter arbetet med att göra de lättillgängliga.

Tjänsten kommer enligt Viveka Hansson läggas ner någon gång före sommaren. Datumet är ännu ej bestämt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet