Foto: TT

TV4 vill ha del av tv-avgiften

Uppdaterad
Publicerad

Kommersiella tv-bolag föreslår att de ska få ta del av de pengar som finansierar public service.

I ett yttrande till Myndigheten för radio och tv föreslår Tevefolket, som består av TV4-gruppen, MTG och SBS, att tv-avgiften görs tillgänglig även för andra tv-bolag än SVT, för viss ”smalare programproduktion”.

Gruppen beskriver SVT som en stimulerande men besvärande konkurrent. Besvärande eftersom public service inte behöver förlita sig på tittarframgångar eller reklam.

Medier

”En allvarlig inskränkning i konkurrensvillkoren och en högst påtaglig marknadsimperfektion”, skriver företrädaren Jan Friedman.

Fråga för regeringen

Tevefolket vill också pröva omfattningen av SVT:s gratistjänster på nätet, som SVT Play, eftersom de kan göra det svårare för privata tv-bolag att hitta betalmodeller i det nya medielandskapet.

Myndigheten för radio och tv har bjudit in mediebolag, produktionsbolag och distributörer att lämna synpunkter på mediemarknaden i dag. Hittills har 27 aktörer lämnat in yttranden.

I september ska myndigheten lämna över en rapport till regeringen, som gör en översyn av public service nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet