Twitter rättar dig om du kallar Caitlyn för han

Uppdaterad
Publicerad

Ett automatiserat Twitterkonto rättar nu alla som använder den engelska manliga pronomen ”he” när de skriver om Caitlyn Jenner, som Bruce Jenner nu vill bli kallad.

I slutet av april berättade toppidrottaren och realitystjärnan Bruce Jenner i en uppmärksammad intervju om sitt beslut att genomgå en könskorrigering. Nu drygt en månad senare efter en bröst- och ansiktsoperation pryder hon omslaget av tidningen Vanity Fair med orden ”Kalla mig Caitlyn”.

Alla hänger dock inte med i förändringen som hon genomgått.

Många på sociala medier väljer fortfarande att kalla Caitlyn för ”han”.

Bot ska rätta

Men skaparna bakom en automatiserad bot vill nu få alla att förstå att Caitlyn är en hon, skriver Time.

När en twittrare skrivare: ”Caitlyn Jenner Jag hoppas han är lycklig” skickar boten @She_not_He meddelandet: ”*Larmljud* Det är hon, inte han”.

Twitterkontot beskriver sig själv som en artig bot som rättar människor som använder fel pronomen, men medger också att det kan bli fel. 

Den slår nämligen till mot alla som använder den manliga pronomen och namnet Caitlyn Jenner i samma tweet, även om det är någon annan som kallas för ”han”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.