Ultraortodoxa judar suddade ut USA:s utrikesminister – Hillary försvann från klassisk bild

Uppdaterad
Publicerad

När den ultraortodoxa tidningen Di Tzeitung i veckan skrev om Usama bin Ladins död nöjde man sig inte med den nu klassiska bilden från Vita husets krisrum. Anledningen var de två kvinnorna på bilden ett problem som löstes med lite fotomanipulation.

På originalbilden tagen den 1 maj syns President Obama, vicepresident Joe Biden, utrikesminister Hillary Clinton och andra högt uppsatta regeringsrepresentanter i Vita husets krisrum, även känt som ”the situation room”.

På en skärm utanför bild ser de delar av räden som slutade i Usama bin Ladins död.

Men den judiska New York-baserade ultraortodoxa tidningen Di Tzeitung kunde inte trycka bilden i original.

Anledningen stavas ”kvinnlig anständighet”.

Kvinnorna på bilden – utrikesminister Hillary Clinton och antiterrorchef Audrey Tomason – klipptes således bort.

Inga bilder på kvinnor

Tidningens policy är att inte trycka några bilder på kvinnor överhuvudtaget. Bland annat för att inte väcker några sexuella tankar hos läsarna.

Andra kritiker menar dock att Di Tzeitung fotomanipulation snarare var ideologisk – att det skulle vara problematiskt att visa upp kvinnor i maktpositioner i en så pass ultraortodox tidning.

Gör halv avbön

I ett CNN-inslag från i går ber en representant från tidningen mer eller mindre om ursäkt. Inte för själva manipuleringen utan för att man manipulerat just en bild från Vita huset.

-Det är inte tillåtet för oss att publicera bilder på kvinnor på grund av de judiska lagarna och återhållsamheten. Trots det är kvinnor högt respekterade hos oss, säger Albert Friedman till CNN.

Di Tzeitung har cirka 20.000 läsare och sprids i ett relativt litet område i Brooklyn med en hög befolkning av ultraortodoxa judar (så kallade Hasidiska judar).

En annan judisk ultraortodox tidning baserad i Brooklyn, De Voch, har även de manipulerat bort Hillary Clinton och Audrey Tomason från Vita husets bild.

Johan Wicklén

johan.wicklen@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.