En man betraktar en av de förstörda historiska gravarna i Timbuktu i Mali. Foto: TT

Unik rättegång mot förstörelse av kulturarv

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleddes en historisk rättegång vid den internationella brottsmålsdomstolen i Haag, då en person för första gången åtalas för att ha förstört historiska monument i staden Timbuktu i Mali 2012.

Den åtalade, maliske medborgaren Ahmad al-Faqi al-Mahdi, även kallad ”Abou Touareb”, förklarade sig under dagen skyldig till att ha beordrat förstörelsen av ett antal gravar och mausoléer i Timbuktu i Mali 2012.

Nio små mausoléer gjorda i lera samt Sidi Yahia-moskéen förstördes då under två månader i den, av FN och Unesco, världsarvsklassade medeltida staden.

Gren av al-Qaida

Al-Mahdi var vid tiden för förstörelsen medlem av tuaregrörelsen Ansar al-Din-rörelsen, som 2012 tog kontroll över Timbuktu efter en militärkupp.

Gruppen förstörde därefter tempel och gravar i staden, då de hävdade att dessa var en form av avgudadyrkan och därför stred mot deras tolkning av Islam.

Ansar al-Din-rörelsen är en gren av terrornätverket al-Qaida.

”Accepterar rättens dom”

Under rättegångens första dag vid den internationella brottsmålsdomstolen i Haag sade sig al-Mahdi ångra de skador han orsakat monumenten, enligt den amerikanska nyhetssajten CNN.

– Jag är beredd att acceptera rättens dom, men det kommer att göra ont och mitt hjärta har krossats.

Ahmad al-Faqi al-Mahdi riskerar att dömas till 30 års fängelse av domstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.