Unikt världsarv hotat i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Islamiska staten (IS) ska befinna sig två kilometer från världsarvet Palmyra, efter att islamistgruppen inlett en offensiv mot den närliggande staden Tadmor.

Offensiven har väckt farhågor om vad som kan hända med tempel och pelargångar i den antika staden om IS lyckas ta kontroll. Byggnaderna har redan skadats i det fyra år långa inbördeskriget.

SVT:s korrespondent Samir Abu Eid har precis återvänt från en resa i Syrien. Han menar att det absolut finns anledning att vara orolig för vad som kan komma att hända med världsarvet.

Terroriströrelsen IS

– IS har ju genomfört sådana här kulturmassakrer på flera andra ställen. Just i Syrien och Irak finns så många värdefulla världsarv och konstskatter som de gett sig på, och förstört.

Nära gasfält

Det syriska observatoriet för mänskliga rättigheter uppgav på torsdagen att islamistgruppen befinner sig mindre än två kilometer från Palmyra efter en snabb framryckning genom öknen. I sociala medier har IS redan hävdat kontroll över delar av Tadmor.

Enligt BBC skriver man även att man har skjutit ned ett av regimens stridsflygplan. Staden ligger nära flera stora gasfält, drygt tjugo mil nordöst om den syriska huvudstaden Damaskus.

Det Unesco–listade världsarvet Palmyra härstammar från tiden omkring 2000 år före Kristus och omnämns också i gamla testamentet. Staden har bland annat styrts av romarna och staden var då en viktig plats på de handelsleder som löpte mellan Asien och Europa.

Unikt kulturarv

Resterna av staden består i dag av ruinen efter att staden förstördes på 700–talet. Enligt Unesco är Palmyra viktig för mänskligheten eftersom den är ett av de äldsta lämningarna av en mänsklig civilisation. Kriget i Syrien och islamiska statens härjningar är främst en mänsklig katastrof, men konflikten har även gått hårt åt de unika kulturarven. FN uppgav i slutet av förra året att omkring 300 kulturarv har förstört eller plundrats sedan kriget i Syrien bröt ut 2011. 2013 förstördes den unika minareten vid moskén i Aleppo, byggd år 1090.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet