Foto: Scanpix.

Uppgifter: Pussy Riot kan bli fria

Uppdaterad
Publicerad

De fängslade regimkritikerna kan släppas, uppger ryska medier.

Ett dokument om amnestin i samband med 20-årsjubileet av den ryska konstitutionen har läckt till den ryska tidningen Izvestia.

Dokumentet är en del av president Vladimir Putins lagförslag som förklarar vilken typ av personer som kan komma att bli benådade.

Pussy Riot

1.300 fångar kan släppas

Amnestin kommer att röra cirka 25.000 personer, varav drygt 1000 sitter fängslade i nuläget. Det säger ryska parlamentets vice talman Vladimir Vasiljov till nyhetsbyrån Interfax:

– Runt 1.300 personer kommer släppas ur fängelset, och 17.500 personer kommer befrias från sina villkorliga domar. Dessutom kommer domstolsprocesser mot nästan 6000 avslutas.

Pussy Riot-kvinnorna har småbarn

Enligt Izvestia ska amnestin bland annat omfatta personer som har dömts för huliganism och personer som har omyndiga barn.

Båda dessa kriterier stämmer in på de fängslade Pussy Riot-medlemmarna Nadezjda Tolokonnikova och Maria Aljochina, så ryska medier drar nu slutsatsen att de båda kvinnorna kan komma att släppas fria från fängelset.

Även Greenpeace-aktivister kan få amnesti, rapporterar den statligt finansierade tidningen Russia Today.

Presskontoret hos Kreml bekräftar att det finns en plan för amnestin, som duman har fått från presidenten.

Frigivning kan ske i vår

Om frihet ska bli verklighet för exempelvis Pussy Riot-medlemmarna, måste först Putins förslag röstas igenom i parlamentets lagstiftande församling. Det kommer i så fall att ske före årsskiftet. Därefter kommer frigivningarna att genomföras inom sex månader.

För Pussy Riot skulle en amnesti innebära att deras tvååriga fängelsestraff förkortas med några få månader.

På torsdag hålls jubiléet av den ryska konstitutionen. Kanske kommer presidenten att gå ut med mer information om amnestin då.

Om Pussy Riot-medlemmarna

  • Nadezjda Tolokonnikova och Maria Aljochina avtjänar ett 2-årigt fängelsestraff efter att ha blivit dömda för huliganism i augusti 2012.
  • De greps då de i performancegruppen Pussy Riot hade framfört ett kort Putin-kritiskt performance i ortodoxa Frälsarkatedralen i Moskva.
  • Båda har småbarn hemma

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pussy Riot

Mer i ämnet