Marina Abramovic och Jay Z. Foto: TT

Ursäkt till Jay Z efter felaktiga anklagelser

Uppdaterad
Publicerad

Efter konstnären Marina Abramovics arga anklagelser mot Jay Z tidigare i veckan ber Marina Abramovic-institutet om ursäkt.

Den världsberömda performancekonstnären Marina Abramovic medverkade under 2013 i en Jay Z video som var inspirerad av hennes egna konstinstallation. Detta gjorde hon med villkoret att han skulle stötta hennes konstinstitut, The Marina Abramovic Institute. Kulturnyheterna rapporterade tidigare i veckan att hon berättade att han har struntat i deras överenskommelse i en intervju med Spike Magazine.

– Jag är väldigt förbannad. Han fick använda sig av min installation under ett villkor: att han skulle hjälpa mitt institut. Men det gjorde han inte. Han utnyttjade mig och det var inte schysst, säger konstnären i intervjun.

Hittat kvitto

Men nu har det visat sig att Abramovics anklagelser inte stämmer skriver Dagens Nyheter via konstbloggen Artnet. Galleristen Jeanne Greenberg Rohatyn, som är en av producenterna till Jay Z-videon, presenterade ett kvitto som visade att Jay Z gjort en stor donation till hennes konstinstitut.

Efter att dessa uppgifter kommit fram gick Marina Abramovics konstinstitut ut med en ursäkt.

I institutets uttalande står det bland annat att ”Marina Abramovic blev aldrig informerad om Shawn 'Jay Z' Carters donation till institutet. Vi ber uppriktigt om ursäkt till både Marina Abramovic och Shawn 'Jay Z' Carter för detta”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.