Här är förslag till ny kulturpolitik för Miljöpartiet

Uppdaterad
Publicerad

Reklamförbud, mångfald, bredbandsskatt och bildning. Arbetsgruppens förslag till ny kulturpolitik klart. Nu ska partistyrelsen säga sitt.

När Miljöpartiet fick kulturministerposten efter valet var det många som frågade sig – vad är en miljöpartistisk kulturpolitik? Partiet har inte profilerat sig på kulturområdet tidigare, men tillsatte förra sommaren en arbetsgrupp för att ta fram nya, gröna kulturpolitiska förslag.

Nu släpper arbetsgruppen tolv idépolitiska förslag. Under punkten ”Det offentliga rummet” föreslås att reklam ska förbjudas i kollektivtrafiken och ersättas med till exempel poesi. Ett annat förslag är att Utbildnings- och Kulturdepartementet slås ihop till ett Bildningsdepartement, för att stärka kulturens roll i skolan och civilsamhället. Arbetsgruppen föreslår också att de estetiska ämnena återigen blir obligatoriska på gymnasienivå.

– När kulturen var en del i Utbildningsdepartementet på 1970- och 80-talet var den en integrerad del i bildningen i Sverige, säger Tjia Torpe, som lett arbetsgruppen.

Fler konstnärsallianser

Ett förslag som skulle påverka flera tusen kulturarbetare är det om konstnärsallianser. Miljöpartiets arbetsgrupp vill att allianserna, som i dag omfattar ett hundratal konstnärer, ska byggas ut. Det är ett arbetsmarknadspolitiskt lösning som skulle ge alla professionella skådespelare, dansare, konstnärer, filmarbetare och musiker ersättning i upp till tre år, om de saknar annan försörjning.

– Vi har väldigt många kulturarbetare och konstnärer i vårt land som är arbetslösa. Vi har enorma utgiftsposter för arbetslösheten. Om vi ser till att fler av dem kommer i arbete kan det generera en massa intäkter på andra områden, säger Tjia Torpe.

Krävs högre skatter

Förslaget om konstnärsallianser skulle kosta mycket pengar. Detsamma gäller andra förslag, som till exempel att bygga samiska kulturcenter och göra kollektivtrafiken reklamfri. Arbetsgruppen har inte räknat på hur stora summor det handlar om.

– I ett sådant här läge får man höja skatten. Kulturen måste få kosta pengar, precis som vård, skola och omsorg. Sedan har vi förslag på vissa inkomstkällor, till exempel skatt på bredband och internettjänster. Men det är klart att det kommer att kosta pengar, det är det vi vill, säger Tjia Torpe.

Under punkten ”Digitalisering” skriver man att ”Någon form av bredbandsskatt ska införas och samtliga internetaktörer som verkar kommersiellt i Sverige måste kunna beskattas i landet.”

Det återstår att se hur många av arbetsgruppens förslag som blir praktisk politik. Först ska partistyrelsen ta ställning till förslagen. Arbetsgruppen hoppas att partistyrelsen lägger en kulturpolitisk proposition på partikongressen nästa sommar.

Mångfald och intersektionalitet är begrepp som återkommer i det kulturpolitiska programmet. Läs mer om det, och kritiken mot arbetsgruppens förslag, här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.