Varje bok i utställningen har biblioteket försett med ett bokmärke som förklarar varför boken är kontroversiell. Foto: Mjölby bibliotek

Bibliotek ställer ut Mein kampf

Uppdaterad
Publicerad

Tryckfrihetsförordningen firar 250 år och det firar Mjölby bibliotek med en utställning där bland annat ”Mein kampf” och ”Tintin i Kongo” ingår, något som väcker starka känslor.

250-års firandet av det fria ordet firas med ett flertal programpunkter i Mjölby bibliotek under veckan. Men utställningen av kontroversiella böcker har väckt starka reaktioner rapporterar Corren.

”Mein kampf eller Tintin – vilken är mest kontroversiell? Vi har bunkrat upp massor med förbjudna böcker som vi vill diskutera och låna ut. Den här veckan tycker vi fritt!” skriver biblioteket på sin Facebook-sida.

Har ett demokratiuppdrag

Inlägget fick snabbt kritik i kommentarsfältet. ”Detta känns bara fel, fel, fel i dessa mörka tider när samhället sjuder av främlingsfientlighet och rasism.” och ”Som kongoles kan jag säga att jag känner mig riktigt förolämpad av detta!” är bara några av kommentarerna.

I ett nytt inlägg på det sociala mediet förtydligar bibliotekschefen Anya Feltreuter vad syftet med satsningen är:

”Vi har valt att lyfta fram böckerna dels för att väcka frågan om varför de är/var kontroversiella men också för att ’ta tempen’ på debattklimatet och yttrandefrihetens ramar i dagens samhälle.”

Inte lätt

Bibliotekschefen skriver att biblioteket tillhandahåller böcker med tveksamt innehåll för att det är en del av folkbibliotekens ”inte alltid enkla” demokratiuppdrag.

– Jag vill poängtera att de här böckerna som har lyfts fram och som det har blivit mest debatt om nu är naturligtvis inte böcker som jag personligen eller biblioteket som helhet står bakom, säger Anya Feltreuter till Kulturnyheterna och tillägger:

– Vi har velat lyfta fram att människor måste ha möjlighet att ta del av en ocensurerad källa för att kunna bilda sig en egen uppfattning. Även om det är en väldigt tvivelaktig bok, eller rent ut sagt vidrig bok när vi pratar om Mein kampf, så har man ändå möjlighet att läsa den för att kunna ta ställning och diskutera frågan.

Två böcker

Hon berättar att kritiken har kretsat kring två böcker av utställningens totala 70 till 100 böcker.

– Jag förstår att människor blir upprörda av innehållet i de här böckerna. Det här är böcker som finns i vårt samhälle, de finns på bibliotek. Tanken är att lyfta fram dem på ett sätt där de inte är oemotsagda, säger Anya Feltreuter.

Feltreuter menar att de lyfter fram varför de har varit kontroversiella genom att de har bokmärken i alla böcker som är med i utställningen. När det gäller Mein kampf berättar hon att biblioteket har skrivit:

”Varför är den här boken kontroversiell? Den innehåller hets mot folkgrupp, vidrig människosyn, våldsbejakande och den starkes rätt-mentalitet. Varför ska den här boken läsas i dag? Som ett historiskt dokument och som en källa för att förstå nazismen och tredje riket.”

– Jag tror att när man kommer hit och ser utställningen i sin helhet så ser man sammanhanget tydligare, säger Anya Feltreuter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.