Stapplande modevecka

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms modevecka har tappat stora namn sedan sist, men de som stannat kvar levererar.

Alla ni som trodde att modeveckan inte kunde bli så mycket sämre hade tyvärr fel. Bara sedan i höstas har man tappat en lång rad stora namn; bland andra Back, Cheap Monday, By the No, Diana Orving och Lamija.

Visningar imponerar

Men någonting finns fortfarande kvar av vårt modeunder, till exempel Whyred som glädjande nog har hittat tillbaka till märkets indiemusik-rötter. En imponerade visning som innehöll både stora parkas och dubbelknäppta rockar med en samtida twist; till exempel extremt smala, svarta slag i porrig lack.  

Även Ida Sjöstedt visade upp toppformen – det senaste året har hon ju både designat prinsessan Sofia brölloppsklänning och fått Elles modepris. Inte undra på – hennes uppdaterade, samtida prinsessestetik är ju unik. Försök själv att plocka ihop en look med småblommiga paljetter, leopardmönster och stora rosetter – utan att de krockar eller sätter sig i halsen.

Klamborn överraskar

Nästa lika färgstark var Ida Klamborn som visade upp en rad clubkids inspirerade av kvinnliga förebilder som tv-spelsikonen Lara Croft. Men inga tajta Croft-linnen här inte utan istället t-shirts med budskapet: Super Mega Pussy Vagina som bland annat bars av Carolina Gynning. Minst lika överaskande som Klamborns rätt tantiga pepitarutiga mönster i neongrönt.

Inspiration från spelvärlden

Ännu mer tv-spel blev det hos DRKN – ett nystartat unisexmärke som designas av Erik Bjerkesjö. Visningen började med en fett suggestiv lasershow a la Bladrunner men sen blev det totalt svart; långa rader av svarta bomberjackor med fickor, spännen och remmar tillägnade framtidens digitala aktivister i spelvärlden.

Slutet för modevecka i Stockholm?

På tal om framtiden så menade modeveckans generalsekreterare Emma Ohlson att man nu försöker få folk att sluta prata om det svenska modeundret. Ja, där måste man ju ändå erkänna att dom gjort ett bra jobb. För nu snackar alla istället om att det är dags att lägga ner modeveckan och låta alla visa i Köpenhamn istället.

Rörliga visningsbider tillhör Bon magazine.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.