Vad gör terminologicentrum?

Uppdaterad
Publicerad

Förlusten för svenska språket är större än statens besparingar. Med de orden ryckte Svenska Akademien ut till Terminologicentrums försvar efter regeringen förslag om att dra in stödet till Sveriges nationella centrum för fackspråk.

Efter höstbudgeten har kritiken mot regeringens omprioriteringar varit hård, och under måndagen backade de från förslaget att dra in stödet till de så kallade Medelhavsinstituten.

Men Terminologicentrums (TNC) strypta anslag står kvar, frågan är vad regeringen går miste om när de rycker undan de fyra miljoner verksamheten kostar. Kulturnyheterna har besökt Terminologicentrum i Stockholmsförorten Solna.

Visionen: störningsfri fackspråklig kommunikation

– Vi är Sveriges centrum för fackspråk och terminologi, vår vision är en störningsfri fackspråklig kommunikation i samhället. Det är precis det som är syftet med allt det vi gör, säger Karin Dellby, vd för Terminologicentrum.

Hon visar upp exempel på skrifter som centret tagit fram eller medverkat i.

– ”Basord i våra fackspråk” förklarar skillnaden mellan kvalifikation, kompetens och kunskap, till exempel. ”Städteknisk ordlista” är en annan bok som vi tagit fram med branschen, vad är skillnaden mellan smuts och skräp, det är jätteviktigt om man skriver en instruktion till en städare, säger Karin Dellby.

Samarbete med Språkrådet

Yrkeslivets fackspråk är fokus, men TNC samarbetar också med Språkrådet och deras mer allmänna uppdrag.

– En gemensam rekommendation som vi gick ut med för ett antal år sen var till exempel ”människohandel” istället för ”trafficking”, säger terminologen Åsa Holmér.

Del av språkets infrastruktur

TNC drivs som ett aktiebolag och utför uppdrag både åt näringslivet och offentlig sektor. Näringsdepartementets uppfattning är att de som utnyttjar de här tjänsterna också ska finansiera dem.

Men TNC ser sig själva som en del av språkets infrastruktur, språkets vägnät, där också de mindre vägarna måste underhållas.

– Det är viktigt för oss alla i nationen att det finns vägar till alla orter. De som kör på vägen mellan Järna och Nykvarn kan inte finansiera det själva, men det är viktigt för oss alla att den vägen finns, säger vd Karin Dellby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.