Foto: TT

Vädjar om publicering efter dådet

Uppdaterad
Publicerad

Organisationen Reportrar utan gränser vädjar till medier runt om i världen att publicera tidningen Charlie Hebdos satirteckningar. Expressen hör till tidningarna som hörsammar uppmaningen. SVT väljer att publicera satirteckningarna när det är relevant för nyhetsbevakningen.

”Yttrandefriheten får inte förminskas inför barbariet och ge vika för utpressning från dem som angriper demokratin och de värden vi gemensamt står bakom”, heter det i ett uttalande.

Många medier hörsammade maningen, medan andra valde en försiktig linje. Svenska Expressen har Charlie Hebdos sista satirbild av IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi på omslaget.

Terrordåd mot fransk tidning

– Vår hållning är fortsatt tydlig: Yttrandefriheten ska inte inskränkas av hot eller ens av våld, sade Expressens chefredaktör Thomas Mattsson till TT på onsdagen.

”Inte demonstartion”

Danska Berlingske publicerar flera av Charlie Hebdos teckningar och förstasidor, både i papperstidningen och på webben.

Chefredaktör Lisbeth Knudsen understryker att de publiceras som journalistisk dokumentation.

– Jag har den mycket klara hållningen att vi inte ska använda Muhammed-teckningar som demonstration, säger hon till Ritzaus.

Stötande

De flesta ledande nyhetsredaktioner i USA valde att inte publicera några satirteckningar, med hänvisning till att de kan uppfattas som stötande för troende muslimer.

”Att beskriva bilderna i ord ger läsarna tillräcklig information”, skrev The New York Times talesperson i ett mejl till Reuters.

SVT: Om relevant

SVT publicerade redan igår bilder tecknade av Charlie Hebdos satiriker.

Publiceringen var inte en demonstration för yttrandefrihet, utan en del av nyhetsbevakningen.

– Jag tyckte att det var relevant att visa vilken typ av tidning det handlar om, säger Ulf Johansson, ansvarig utgivare för Riksnyheterna på SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd mot fransk tidning

Mer i ämnet