Grace Park, Scott Caan, Alex O’Loughlin och Daniel Dae Kim i Hawaii Five-0 Foto: CBS

Vägrades lika mycket lön som kollegorna – sade upp sig

Uppdaterad
Publicerad

De krävde lika mycket i lön som sina motspelare – men fick det inte.

Nu hoppar skådespelarna Daniel Dae Kim och Grace Park av tv-serien ”Hawaii Five-0”.

Amerikanska CBS-serien ”Hawaii Five-0” är snart inne på sin åttonde säsong. Men utan två av de bärande rollerna. Skådespelarna Daniel Dae Kim och Grace Park har nämligen hoppat av, och deras karaktärer Chin Ho Kelly och Kono Kalakaua kommer inte att synas mer.

Enligt Variety beror Dae Kim och Parks uppsägning på ett lönebråk. De båda skådisarna med ostasiatiskt ursprung ska ha förhandlat om att tjäna lika mycket som sina vita, manliga motspelare Alex O’Loughlin och Scott Caan, men misslyckats. Slutbudet från CBS ska ha landat på mellan tio och femton procent lägre än motspelarnas löner.

LÄS MER: Kritik mot helvit gala

Både Daniel Dae Kim och Grace Park har medverkat i ”Hawaii Five-0” sedan CBS nylanserade serien 2010. Dae Kim har medverkat i samtliga 168 avsnitt.

Debatten om diskriminering av kvinnor och minoriteter i Hollywood har de senaste åren främst tagit sig uttryck genom debatt om lönegap och skev representation i nomineringar till stora branschpriser. Framförallt Oscarsgalan.

LÄS MER: Jennifer Lawrence om lönegapet i Hollywood

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.