Olof Lavesson (M) och Aron Emilsson (SD) om kulturarvsfrågorna Foto: Mikael Eriksson/SVT

”Väldigt mycket fokus på samtid och framtid”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens förslag om kulturarvsfrågor får både ris och ros från delar av oppositionen. Moderaterna gillar helhetsgreppet men saknar tillbakablicken mot det som har varit. Sverigedemokraterna anser att regeringen har lämnat det nationella.

Olof Lavesson (M), ordförande kulturutskottet, menar att det är positivt att regeringen tar ”ett brett grepp” om kulturarvsfrågorna, men ser samtidigt brister.  

– Jag kan bli bekymrad över att det väldigt mycket fokus på samtid och framtid. Men kulturarvet handlar ju också om att värna det som har varit. Det är genom att forska i dåtiden som vi lär oss vilka vi är och vad vi kommer ifrån, säger Olof Lavesson. 

Sverigedemokraternas kulturpolitiska talesperson Aron Emilsson anser att regeringen förnekar det svenska kulturarvet. 

– Vi kan ju se att regeringen relativiserar och förnekar att det finns ett svenskt kulturarv. I alla ändringar som man presenterar idag, som man vill göra i kulturmiljölagstiftningen, så har man ersatt alla skrivningar om det nationella kulturarvet med bara kulturarvet i en bredare kontext. Det visar att man vill frångå förståelsen för att det finns ett svenskt kulturarv och en svenskt identitet och det är oroväckande, säger Aron Emilsson (SD).     

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.