Valfeber med William Spetz, Clara Henry, IJWTBC och Keyyo. Foto: ART89

Valbevakning med Youtube-komiker

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 september är det premiär för humorprogrammet Valfeber som gör valbevakningen till underhållning.

Humorprogrammet Valfeber vill locka unga att intressera sig för valet med humor som vapen.

En av huvudpersonerna i Valfeber är 18-åriga komikern William Spetz som slog igenom med lillabloggen på Youtube.

Medier

– Meningen är att få folk att skratta, att det är roligt är huvudsaken men om det får yngre tittare att intressera sig för politik är det en bonus.

Nyhetsankaret Spetz

Han beskriver Valfeber som ett sketchprogram med ”lite The Office-stuk”. Programmet handlar om sex olika karaktärer på en nyhetsredaktion som, förutom William Spetz, spelas av humortrion I Just Want To Be Cool, Clara Henry och Keyyo som alla har gjort humorprogram för SVT Play och Kanal 5 Play.

Själv spelar William Spetz nyhetsankaret Slash Ågren.​

Han berättar att de fick väldigt fria händer när de gjorde programmet, mer än han någonsin fått förut:

– Vi har haft väldigt kul, jag har skrattat så jag gråtit under arbetet med Valfeber och det tror jag kommer att lysa igenom. Man måste våga vara lekfull även när det gäller allvarliga saker.

Politik är ofta åldersdiskriminerande

William Spetz säger att han tycker att politik ofta kan vara åldersdiskriminerande och att de politiska samtalen ofta förs på ett sätt som exkluderar unga. Han är själv förstagångsväljare i år och säger  att politiken har fått en allt mer betydelsefull roll i hans liv.

– När jag var yngre tänkte jag att politik och samhället var två saker som vara frånkopplade från varandra. Politik var för mig något som jag ändå inte fick vara delaktig i, sen insåg jag att politiken genomsyrar allt.

Vilken valfråga tror du är viktigast för unga?

– Feminism. Väldigt många unga är engagerade i den frågan och feminismen innefattar ju även homofobi och rasism. Det går hand i hand. Allt fler unga är medvetna om det här, det börjar redan i omklädningsrummet i mellanstadiet.

Nya avsnitt av Valfeber finns att se på SVT Play varje måndag till torsdag från och med den 1 september fram till valet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet