Oscar de la Renta blev 82 år gammal. Foto: TT

Välkända designern Oscar de la Renta död

Uppdaterad
Publicerad

Modedesignern Oscar de la Renta har dött, 82 år gammal.

De la Renta avled igår kväll i sitt hem i Kent, Connecticut, omgiven av familj vänner och ett flertal hundar. Det uppgav hans styvdotter Eliza Reed Bolen till nyhetsbyrån AP.

Oscar de la Renta är känd som en av de New York-designers som på sent 60-tal och tidigt 70-tal placerade USA på kartan som ett seriöst land när det gällde mode. Hans specialitet var galaklänningar och genom åren har de la Rentas kreationer burits av ett flertal kända kvinnor. Från presidentfruar som Jacqueline Kennedy, Laura Bush, Hillary Clinton och Michelle Obama, till filmstjärnor som Penelope Cruz, Emma Watson och Sandra Bullock.

– Vi kommer sakna Oscars generösa och varma personlighet, hans charm och hans fantastiska talang, säger Laura Bush.

Lämnade hemlandet som 18-åring

Oscar de la Renta föddes i Santo Domingo huvudstad i Dominikanska republiken, men lämnade hemlandet vid arton års ålder för att studera måleri i Spanien. Modeintresset tog dock över och de la Renta flyttade till Frankrike, där han arbetade för modehuset Lanvin, och sedan vidare till New York där han 1963 började arbeta för Elizabeth Arden.

År 1965 lanserade han sitt eget märke som han drev hela sitt liv och från 1993 till 2002 arbetade han även för det franska modehuset Balmain.

Från 2006 designade de la Renta även bröllopsklänningar. Juristen Amal Clooney, före detta Alamuddin, bar exempelvis en de la Renta-design när hon i slutet av september gifte sig med skådespelaren George Clooney.

Många Twitterreaktioner

Oscar de la Rentas död har mötts av starka reaktioner på sociala medier.

– Jag är så ledsen över förlusten av denna legend. Oscar de la Renta, tack för all skönhet och inspiration du delade med oss, skrev Nina Garcia, känd som domare i tv-programmet ”Project Runway”, på Twitter.

– Ikonsikt legendariskt geni, borta men definitivt inte glömd... Mitt hjärta går ut till de la Rentas familj, twittrade skådespelaren Zoe Saldana.

Se flera av de la Rentas skapelser i bildspelet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.