Foto: TT

Var tredje författare hotas

Uppdaterad
Publicerad

Mer än var tredje författare eller konstnär har någon gång under sin karriär blivit utsatt för hot, våld, skadegörelse eller trakasserier kopplat till sin yrkesroll. Det visar en ny undersökning som Myndigheten för kulturanalys har genomfört.

Det är vanligare med hot mot författare. 35 procent av författarna uppger att de blivit utsatta för hot eller trakasserier kopplat till något som de har skrivit – jämfört med 21 procent av konstnärerna.

– För författare är det vanligast att utsättas för hot eller trakasserier och för konstnärer är det vanligare med skadegörelse eller stöld av deras verk, säger Katharina Tollin, utredare på Myndigheten för kulturanalys.

Samhällskritiska författare mer utsatta

Författare verkar också påverkas mer än konstnärer av medial exponering eller synlighet i stort. Ju synligare författare är i media desto mer verkar hoten mot dem öka. Författare som uppger att de har en samhällskritiskt ambition verkar också utsättas i högre utsträckning än konstnärer som har det.

– Vad det beror på vet vi inte. Det kan handla om att författares verk är mer tillgängliga och har en bredare publik. Färre tar del av konst, menar Katharina Tollin.

Första undersökningen i sitt slag

Den senaste tiden har det förts en offentlig diskussion om att hoten mot kulturutövare ökat men fram tills nu har det saknats siffror på om det faktiskt har det. Terrorattacken mot tidningen Charlie Hebdo är ett exempel på en händelse som sägs ha bidragit till ökad känslighet.

– Det här är en grupp som saknar den typ av skyddsnät som många andra har i och med att nästan alla konstnärer och författare frilansar och saknar en arbetsgivare.

Tanken är att undersökningen ska vara till underlag för framtida åtgärder som kan förebygga och motverka hot som riktas mot kulturutövare.

”Omfattningen större än vi trodde”

– Det vi har kunnat se genom den här undersökningen är att hoten och trakasserierna inte bara berör några enskilda personer utan så många som en sjättedel har blivit utsatta under det senaste året. Omfattningen är större än vi tidigare trott, säger Katharina Tollin.

Ytterliggare en sak undersökningen visar och som utredare Katharina Tollin ser allvarligt på, är att hoten verkar få konsekvenser för kulturutövarna och bidra till en självcensur.

– 14 procent av de utsatta säger att de beslutat sig för att inte skriva eller göra vissa saker på grund av risken för att bli utsatt . Det påverkar i sin tur yttrandefriheten och den konstnärliga friheten i Sverige, vilket är allvarligt.

Om undersökningen:

Undersökningen har genomförts av Myndigheten för kulturanalys som en enkätundersökning i samarbete med Sveriges Författareförbund och KRO/KIF, Konstnärernas riksorganisation och Föreningen Sveriges konsthantverkare och industriformgivare. Närmare 3000 av förbundens medlemmar svarade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.