Foto: TT

Vännerna hyllar Härenstam

Uppdaterad
Publicerad

”En fantastisk entertainer”, ”En av de finaste killar jag vet” och ”Sverige har blivit tråkigare”. Hyllningarna till den bortgångne Magnus Härenstam var många efter lördagens dödsbesked.

– Vi har jobbat ihop sen vi var 18-19 år. Nu är Brasse borta och Magnus borta och jag vet inte vad jag ska ta mig till, säger regissören Lasse Hallström.

I förra veckan bjöd Magnus Härenstam in sina vänner till en avskedmiddag.

Magnus Härenstam död

– Där berättade han att det var slut snart och att han ville att vi skulle kunna säga adjö. Det var väl skött, som Magnus brukade säga, säger Hallström.

Hyllas av vännerna

Petter Karlsson, som tillsammans med Magnus Härenstam, skrev självbiografin ”Morsning och goodbye”, beskriver honom som en ”enormt generös person”

– Det är en känsla att Sverige har blivit lite tråkigare, säger han.

– Han var ödmjuk, rolig. Vi blev väldigt nära vänner under artbetet med den här boken. Det var en ynnest att få sitta vid humormästarens fötter och höra hans berättelser.

– Barn kunde stanna till på gatan och säga där går Magnus och Brasse – när han gick ensam. Magnus var ett begrepp. Han lärde oss att läsa och räkna. Och han var den första som började med stand up i Sverige, säger Petter Karlsson.

”En av de finaste killar jag vet”

Sångerskan och skådespelerskan Lill Lindfors minns Magnus Härenstam som en speciell och intelligent person med skarp humor.

–Han var en av de finaste killar jag har känt, jag tyckte jättemycket om honom, säger hon.

– Han är oändligt saknad och nu kanske han får träffa Brasse där uppe, så kan de showa lite tillsammans i himlen.

Magnus jobbade med Lill redan när hon var ganska nyupptäckt på Berns i Stockholm, berättar hon.

– Det är inte alla komiker som är roliga privat, men Magnus var väldigt rolig, kvicktänkt, omtänksam och en jättefin kompis.

Senast de träffades var hemma hos Lill Lindfors på Öland, dit Magnus reste med sin hustru Birgitta.

– Vi hade ett väldigt fint möte och pratade om allt – livet, förväntningar och hans sjukdom.

– Jag glädjer mig så mycket åt att han hann komma ut med en bok, att få den färdig. Det var fantastiskt att han hann återvända till scenen också tycker jag, det var en väldigt fin föreställning.

Lasse Åberg: Lätt att jobba med

– Det är ett stort mysterium att grabbarna sticker, både han och Brasse, säger Lasse Åberg.

Magnus Härenstam och Lasse Åberg var kompisar sedan 1960-talet och jobbade många gånger ihop genom åren. I filmen ”Sällskapsresan” spelade Härenstam doktorn som lärde Stig-Helmer Olsson mantrat: ”Jag kan flyga, jag är inte rädd.”

– Vi skrev en egendomlig tv-serie ihop, ”Fredag med familjen Kruse” på 70-talet, han var med i mina tv-program och sedan var han doktor Levander. Han var en otroligt trevlig sällskapsperson. Han var väldigt lätt att jobba med och hade inga later, säger Lasse Åberg.

”En fantastisk entertainer”

Vicky von der Lancken, nära vän till Härenstam och medproducent till hans sista show ”Morsning & Goodbye”:

– Magnus är värd all hyllning i världen. Han var en fantastisk entertainer för barn, för unga och för äldre. Och en fantastisk människa, säger Vicky von der Lancken.

Magnus Härenstam fortsatte att uppträda trots att han var trött av sjukdomen.

– Han har varit en kämpe, säger Vicky von der Lancken.

En stor komiker

Filmkritikern Gunnar Rehlin har intervjuat Magnus Härenstam vid ett stort antal tillfällen.

– Han var en vänlig och väldigt trevlig man som aldrig gav upp. Han var en stor komiker och bra skådespelare. Han har ju också präglat barndomen för många av oss som har vuxit upp med ”Fem myror”. Nu sitter nya generationer och tittar på programmen.

– Jag såg hans enmansshow i Göteborg, där han drev med och pratade om sin sjukdom och ålderdom. Det verkade nästan som någon sorts terapi för honom, att han försökte skratta åt det i stället för att tänka på det för att hålla det borta.

Vilken av Härenstams karaktärer minns du bäst? Mejla ditt minne till svtnyheter@svt.se.

Fakta: Magnus Härenstam

  •  Född 19 juni 1941 i Västervik, uppvuxen i Tomelilla och Norrköping.
  • Kom via spex på Stockholms universitet i kontakt med Lasse Hallström och Brasse Brännström, med vilka han gjorde tv i slutet av 60-talet och början av 70-talet. De tre filmade tillsammans i ”En kille och en tjej” (1975), ”Jag är med barn” (1979) och ”Två killar och en tjej” (1983).
  • Barnprogrammet ”Fem myror är fler än fyra elefanter” hade premiär i tv 1973 och vann många priser.
  • Gjorde flera krogshower på 70- och 80-talet med Brasse, mest känd för sketchen ”Verkmästaren i magen” från ”Magnus och Brasse – levande på Nya Bacchi” 1974.
  • Privatteaterdirektör på Maxim i Stockholm på 80-talet.
  • Föregångare i ståupptrenden med showen ”Föredraget” i slutet av 80-talet.
  • Startade och ledde frågesportsuccén ”Jeopardy” i TV4 (1991-2005).
  • Folkkär i Norge tack vare tv-serien och filmen ”Fredriksson fabrik” på 90-talet.
  • Har även medverkat i filmer som ”Picassos äventyr” (1978), ”Sällskapsresan” (1980), ”Göta kanal” (1981), ”En flicka på halsen” (1982), ”Vuxna människor” (1999) och ”Känd från tv” (2001).
  • På senare år har det blivit tv-roller i ”Lite som du” (2005-06) och i ”Sam tar över” i Barnkanalen 2012.
  • Fick hederspriset på tv-galan Kristallen 2006 och medverkade i ”Stjärnorna på slottet” 2007.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Magnus Härenstam död

Mer i ämnet