Bamses läsare får lära sig om källkritik Foto: Pressbild/Bamse

Världens starkaste björn ska lära barn om källkritik

Uppdaterad
Publicerad

Läsarna och Lille Skutt får lära sig att inte tro på allt som står på nätet. Journalisten Nina Kanin, tillika Lille Skutts hustru, söker sanningen.

Finns det verkligen ett monster i skogen?

I ett kommande nummer av Bamse får Lille Skutt syn på ett monster i skogen – vilket han berättar vidare för alla han träffar. Rykten sprids och journalisten Nina Kanin börjar undersöka påståendet.

Idén togs fram av Elza Dunkels, som forskar och föreläser om barn och internet, tillsammans med Susanne Adolfsson som skrivit manus och Adam Blomgren som tecknat.

”Måste vara källkritisk”

Chefredaktör Charlotta Borelius tycker att det är viktigt att barn tidigt får lära sig att ifrågasätta.

– Med tanke på hur vår mediekonsumtion ser ut i dag så måste man vara källkritisk och man behöver lära sig det här i en tidig ålder, säger hon till TT.

Senare i år kommer ytterligare en historia på ungefär samma tema, där en av figurerna blir utsatt för ryktesspridning och blir oskyldigt anklagad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.