Regalskeppet Vasa Foto: Regalskeppet Vasa

Vasa-skrov testas av forskare

Uppdaterad
Publicerad

Vasa-skeppet måste stöttas upp, annars är risken att det på sikt kollapsar.

En fullskalig kopia av en del av skrovet testas nu i ett labb.

Skrovdelen av tio ton ek, omkring 3 gånger 4 meter, står uppställd i en hall på KTH i Stockholm. Forskaren Ivón Hassel från Uppsala universitet står framåtlutad bredvid och pumpar upp tryck för att göra ett belastningstest. Ett dovt knak hörs vid ett tillfälle, men annars märks inget.

– Vi ser det vi förväntar oss. Inget går sönder, för vi ska kunna testa det här många gånger.

Syftet är att få fram information till en datormodell av hela skeppet, där forskarna ska kunna beräkna hur materialet och strukturen beter sig över tid. Den ska sedan användas för att förbättra sättet som skeppet hålls uppe.

Den stöttning som finns i dag gjordes på 1960-talet, med förstärkningar på 1990-talet, och fungerar dåligt. Mätningar visar att skeppet sakta flyttar sig. Trät är rejält försvagat på flera ställen.

– Vi behöver förstå hur alla timmerdelar rör sig i förhållande till varandra. Testen här är helt avgörande för att komma vidare, säger Anders Ahlgren, ingenjör på Vasamuséet.

Analyserna kommer att ta tid. Först i slutet av 2016 avslutas projektet. Då ska datormodellerna lämnas över till konstruktörer som ska bygga en ny stödvagga.

Vasa förliste direkt

* Vasa seglade ut på sin jungfrufärd från Stockholm den 10 augusti 1628.

 * När seglen sattes och vinden fångades upp krängde skeppet till. Vatten strömmade in genom de öppna kanonportarna och det instabilt byggda skeppet sjönk inför en stor publik, efter bara 1 300 meters färd.

 * I april 1961, efter 333 år på botten, bärgades Vasa. Samma år öppnades Wasavarvet som provisoriskt museum. Det nuvarande museet på Djurgården i Stockholm har funnits sedan 1990.

Källa: Vasamuseet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.