Västafrikansk musik i kampen mot ebola

Uppdaterad
Publicerad

I det ebola-drabbade Västafrika är det ”Africa Stop Ebola” som invånarna lyssnar till. Låten samlar inte bara in pengar utan ger också information om den fruktade sjukdomen.

Bob Geldofs och Band Aid 30´s nya version av ”Do they know it´s Christmas?” uppmärksammas i Europa och intog snabbt förstaplatsen på Englandslistan. Pengarna går den här gången till länder som drabbats av ebolaepidemien.

Men kritiska röster lät inte vänta på sig vid nylanseringen av ”Do they know it´s Christmas?”

– Ja, eftersom den kristna befolkningen i Nigeria nästan är tre gånger så stor som i England och Wales så är det svårt att undgå att veta att det snart är jul, säger Abdullahi Halakhe, politisk analytiker i Kenya.

Africa stop Ebola

Musik är och har varit en del i kampen mot Ebola i Västafrika ända sedan sjukdomen bröt ut. Artister i Guinea, Liberia och Sierra Leone har redan producerat ett flertal poplåtar. Men låten ”Africa Stop Ebola”, som samlat några av Västafrikas musiker inom reggae, traditionellt koraspel och afroblues i toppklass, har fått ett snabbt genomslag. Musiker som Tiken Jah Fakoly och Kandia Kora, Amadou&Mariam, Salif Keita och Oumou Sangare, tillsammans med Didier Awadi, är några av de som medverkar. Musikern Mory Kante säger på en presskonferens i Paris, att information behövs för att nå ut.

– Jag anser att konst och kultur är den kortaste vägen att nå ut till bybor så att de förstår hur de kan undvika sjukdomen, säger han. 

Öka förtroendet för läkare

Låten är inte enbart ett sätt att samla in pengar, utan informerar också om att ha tilltro till sjukvården och till läkare och att hoppet finns där.

– Afrika är fattigt, men det är inte bara fattigdom. Det är inte heller bara ebola. Det finns artister som kan gå samman och göra något. Vi tänker inte vänta på att européer och amerikaner ska sjunga för ebola, säger Barbara Kanam, sångerska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.