Arne Weise och Petra Mede har varit julvärdar, men vem blir det i år? Foto: SVT

Vem är värd att tända ljuset?

Uppdaterad
Publicerad

Vem som får äran att axla Petra Medes mantel från förra året, och göra ett tappert försöka att fylla de skor som under trettio år värmde självaste Arne ”Mr julmys” Weises fötter.

Årets julvärd blir den fjortonde genom tiderna. Allt sedan Lotta Bromé bröt Arne Weises trettioåriga svit 2003, så har julvärdsuppdragets tändsticksask, varje år lämnats vidare till en ny svensk celebritet.

Den allra första julvärden var Bengt Feldreich, men det var allas vår Arne Weise som gjorde tv-sändningen till ett självklart inslag i miljoner svenskars julfirande.

Medier

Från Eurovision till stearin 

Förra årets värd, Petra Mede, styrde julmyset med en säker och erfaren hand, då hon tidigare varit värd för både Guldbaggegalan och Eurovisionsschlagerfestivalen.  

– Nu byter hon strålkastarljuset i Malmö mot stearinljuset i Stockholm, sa SVT:s vd Eva Hamilton, när hon presenterade Mede förra året.

Petra Mede själv tog uppdraget på stort allvar:

– Förutom att vara mysig och lycklig kan julen också vara otroligt svår och väcka minnen och trauman. Utan att låta för pretentiös, så kan julvärden faktiskt hjälpa den personen att härda ut under julafton, sa Petra Mede till Kulturnyheterna inför sitt uppdrag förra året.     

Heta tips

Om den person som får sjunka ner i julfåtöljen i år har lika många värduppdrag under bältet som Petra Mede återstår att se. Men om det finns ett samband mellan att vara Guldbaggevärd och julvärd så ligger både Johan Glans, Sissela Kyle och Björn Kjellman bra till.  

Årets julvärd presenteras idag klockan 10.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet