Foto: TT

Vem har rätt till kultur?

Uppdaterad
Publicerad

Lever vi i ett land där alla har samma rätt till kultur? Om inte, vad kan vi då göra åt det? Det var frågor som diskuterades när generaldirektören för Statens kulturråd, mötte representanter från tre olika organisationer som på olika sätt arbetar med kultur på regional nivå.

Under flera timmar diskuterades frågor om Sveriges kulturutbud när Riksteatern, Studieförbundet Vuxenskolan och Bygdegårdarnas riksförbund bjöd in till seminarium under Almedalsveckan.

Bland annat diskuterades den så kallade kultursamverkansmodellen i en paneldebatt med Staffan Forssell, generaldirektör för statens kulturråd, Terese Bengard från organisationen Hela Sverige ska leva, Anna-Karin Andersson, verksamhetschef för organisationen Ideell kulturallians och Thomas Sundström, teaterchef för länsteatern på Gotland.

Kulturnyheterna i Almedalen 2015

En modell som fått utstå en hel del kritik, bland annat för att den sammantaget lett till att potten från staten för regional kultur minskat

Regionala pengar spelar stor roll

– Det som hänt är att den totala summan till regional kultur har ökat, men det är tack vare kommunpolitiker och därmed olika för olika regioner, säger Staffan Forssell och hänvisar till de pengar som regionerna själva bidrar med till kulturen.

Thomas Sundström tycker att det är just det som är problemet.

– Vissa regioner har kommit fram men de med mindre ekonomiska muskler har backat. Jag tycker att Sverige sviker sitt regionala ansvar. Varför har vi den här modellen över huvud taget? Jo, för att stötta upp den här typen av problem.

Debattörerna ansåg alla att vi i dagens Sverige inte har samma möjlighet att ta del av kultur. På frågan om vem som bär ansvaret var alla debattörer överens, det är politikerna. Terese Bengard tycker att det är dags att släppa lite på kontrollen.

– Våga låta de pengar som i dag används till ”kontroll att det blir rätt” istället användas till att skapa kultur. Att skapa möjligheter för mer kultur i hela landet förutsätter politiska beslut, och mod att låta pengarna och besluten tas i bygderna.

Ett förslag som inte föll Staffan Forssell helt i smaken.

– Visst men problemet är ju fortfarande vem som ska få. Alla tycker väl att konstnärerna ska få verka men just nu räcker inte pengarna till alla, svarade han.

Samma kvalitet oavsett bostadsort

Är det en rättighet att man oavsett bostadsort ska ha rätt till kvalitativ kultur?

– Det kommer man inte att få. Staten kan inte uppbära samma utbud i Fröjel (liten ort på Gotland) som i Göteborg. Däremot ska varje region ha rätt till sitt världsunika utbud, som inte behöver någon kopia av storstadens. Åtminstone inte någon svensk, säger Thomas Sundström till Kulturnyheterna efter seminariet.

Terese Bengard tycker dock att det är något man måste försöka uppnå.

– Jag tycker vi måste sträva efter att möjliggöra att det finns kvalitativ kultur oavsett bostadsort. Vi måste ta ett gemensamt ansvar att skapa denna möjlighet. Det borde vara i landets intresse att alla ska ha en rättighet till kultur i hela landet. Det handlar om demokrati, attraktivitet, näringslivsutveckling och samhällsutveckling.

Om samverkansmodellen

Samverkansmodellen infördes 2011 och var då ett nytt sätt att dela ut statliga stöd till regional kultur. Istället för Kulturrådet är det de regionala politikerna som bestämmer hur stödet ska fördelas inom den egna kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturnyheterna i Almedalen 2015

Mer i ämnet