MP: Myndigheten i sig inte viktig

Uppdaterad
Publicerad

– Finns inget som säger att verksamheterna förbättras eller att kulturpolitiken förbättras av att ha analysen på en specifik myndighet, säger statssekreteraren Per Olsson.

Efter en intervju med kulturminister Alice Bah Kuhnke i P1 Morgon i fredags höjdes återigen kritiska röster mot henne. Kulturnyheternas kulturpolitiska kommentator Ingrid Elam sammanfattar läget såhär:

–Jag tror att det finns en yrvakenhet i besluten som inte känns riktigt bra.

Efter intervjun i P1 skrev Expressens Gunilla Brodrej en mycket kritisk krönika om kulturministern där hon bland annat menade att ”hon saknar kulturell kärna”. Och journalisten och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke svarade på budgeten med en lång önskelista av åtgärder som han skulle vilja se från Alice Bah Kuhnke (MP).

Myndigheten för kulturanalys avvecklas

En myndighet som kanske blev lite häpen efter presentationen av budgeten var Myndigheten för kulturanalys som fick besked om att de ska läggas ner.

– Vi visste att den här debatten fanns, men sen när beslutet kom så kom det ju väldigt plötsligt måste jag ändå säga. Vi hade inte haft någon diaglog, vi fick inte riktigt någon chans att berätta vad vi gör här. När beslutet kom var vi överraskade.

Myndigheten för kulturanalys startades 2011 av den förra regeringen.

– Vi har i uppdrag att utvärdera kulturpolitiken och ge ett stöd till att utveckla både politiken och kulturområdet i sig. Som det ser ut nu är vi nog den enda myndigheten som har ett särskilt tydligt uppdrag att utvärdera kulturpolitiken på ett övergripande plan just nu.

Kan du ge ett konkret exempel på vad ert arbete har lett till de här åren?

– Vår uppföljning har visat att konstnärer inte får den ersättningen som de borde ha, att avtalet för utställare inte följs. Så det finns en mängd sakfrågor som vi har kunnat belysa och som är viktigt för kultursektorn.

Oklart vad som ersätter kulturanalys

Regeringen ska se över alla utvärderingsverksamheter och den översynen inleds med att Myndigheten för kulturanalys läggs ner under 2015.

– Vi har ju utvärderat kulturpolitiken innan den här myndigheten skapades, så att det finns inget som säger att verksamheterna förbättras eller att kulturpolitiken förbättras av att ha analysen på en specifik myndighet, säger Per Olsson, statssekreterare på Kulturdepartementet.

– Det har funnits en kritik från den nuvarande regeringen mot de nya analysmyndigheterna som den förra regeringen inrättade, men här lägger man ner en väldigt snabbt, utan att reda ut var man ska göra av den verksamhet som finns där. Och då är det lite typiskt tycker jag att man lägger ner en kulturmyndighet, säger Ingrid Elam, Kulturnyheternas kulturpolitiska kommentator.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.