”Way Out West goes veggie!”. Det basunerade en av landets största musikfestivaler ut förra veckan, bara en dag innan konserterna körde igång i Göteborg. I uttalandet kunde nöjda och rasande personer läsa att årets Way Out West endast skulle servera vegetarisk mat, av omtanke för miljön.
Men det var inte hela sanningen. Långt över hälften av Way Out West-konserterna hålls på nattklubbar och i andra lokaler runt om i Göteborg – och där serverades allt från anklever till varmkorv. Flera vegetarianer vittnade om bristfälliga vegetariska alternativ.
“Tiden tog slut”
Ola Broquist från arrangörsbolaget Luger håller med om att den vegetariska satsningen inte höll hela vägen:
– Nej, där någonstans tog tiden slut. Vi hann inte ta hela greppet. Vi bad klubbarna att i största möjliga mån köra vegetariskt, men vi hann inte mer än så.
Runt två månader före festivalen bestämde sig arrangörerna för att stryka köttet från alla menyer på festivalområdet i Slottsskogen. ”Ett naturligt steg”, menar Ola Broquist, som tror att serveringarna fick en lätt chock. När det vegetariska manifestet dök upp på Way Out Wests Facebooksida haglade reaktionerna in. Det fick tre gånger så stor uppmärksamhet som festivalens stora bandsläpp.
“Vi tänkte inte säga något”
Bland de kritiska kommentarerna finns ord som ”PR-kupp” och misstanken att Luger väntade in i det sista för att inte förlora köttätande biljettköpare. Broquist vill dock inte hålla med om att det låg några säljtankar bakom valet.
– Det är bara bullshit. Den tanken hade inte slagit oss. Vi hade egentligen inte tänkt säga något, utan bara låta besökarna märka det när de kom till festivalen. Men så läckte informationen och vi kände att det behövdes ett uttalande.
Lovar inget
Så hur blir det nästa år? Ola Broquist säger att arrangörerna inte har hunnit bestämma något än, men att han personligen hoppas att Way Out West blir vegetariskt nästa år. Han kan inte lova något för nattklubbarna, då han inte tror på något vegetariskt avtal.
– Jag tror mer på att vi diskuterar och kommer fram till att vi vill jobba för samma sak. Men det här handlar om hållbarhet, så det vore dumt att låta det bli en engångsföreteelse.