Foto: SVT

”Vi var lite soulmates”

Uppdaterad
Publicerad

Göran Hägg och Caroline af Ugglas vann ”På spåret” 2007. Ett år senare ställde de upp i tävlingen på nytt. ”Vi var lite soulmates”, berättar Caroline af Ugglas.

Säsongen av SVT:s ”På spåret” 2006-2007 vanns av Göran Hägg och Caroline af Ugglas. Häggs forna lagkamrat tog emot beskedet om hans död med sorg.

– Minst sagt chockad blir man ju. Jag fattar inte. Han var ung och fräsch, jag umgicks med honom till för bara ett halvår sedan. För det mesta är man förberedd på sånt här, att folk har varit sjuka länge, men det är hemskt. Mest hemskt för hans familj så klart. Hans fru är inte så gammal och hans barn behöver honom, säger Caroline af Ugglas.

– Vi gillade varandra ganska mycket. Vi var lika, eller så var vi så olika att vi passade ihop. Jag har ett foto hemma på mig och Göran i guldram. Jag blev nog lite kär i honom, eller att jag såg honom som en far.

”Kom så oväntat”

Laget Hägg/af Ugglas ställde upp i frågesporten på nytt 2007-2008 och åkte ut i gruppspelet.

Göran Hägg gick bort i onsdags, den 30 september efter några dagars sjukdom, 68 år gammal.

– Medialt tror jag att folk såg honom som en kunnig och beläst person. Jag kan bara säga hur jag tyckte att han var privat. Han hade en jävla humor. Otroligt rolig, rikt ordförråd... Inte bara att han kan saker, han formulerar sig som någon slags vardagspoet. En jävligt lustig prick, och en mänsklig och känslig person, säger Caroline af Ugglas.

”Behärskade språkets alla nyanser”

Ingvar Oldsberg var programledare när Hägg och af Ugglas tävlade.

– Det var en deltagare som var väldigt engagerad. Jag minns hans egenskaper, en glimt i ögonvrån, en snabb kommentar parat med språkbehandling av högsta klass och kunskap. Det är inte vanligt med de kombinationerna. Att ha det så fulländat som Göran Hägg. Han behärskade språkets alla nyanser, säger han.

Se hela finalavsnittet av På spåret med Caroline af Ugglas och Göran Hägg här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.