Paula Geller är American Freedom Defense Initiative:s grundare. Foto: TT

Vill se Muhammedkarikatyr i USA:s tunnelbana

Uppdaterad
Publicerad

Lokaltrafiken i Washington överväger just nu om en annons föreställande en karikatyr av profeten Muhammed ska tillåtas i stadens tunnelbana. Bilden vann pris på en karikatyrtävling som utsattes för ett attentat i Texas nyligen.

Annonsen är en maning till yttrandefrihet och föreställer en skäggig och turbanförsedd man som viftar med ett svärd och säger: Ni får inte teckna mig!

”Inget som uppmanar till våld”

Bakom annonsen står den islamfientliga organisationen American Freedom Defense Initiative (AFDI), som också anordnade tävlingen i Texas den 3 maj. Två beväpnade män skottskadade en vakt utanför byggnaden och sköts själva ihjäl av en polis.

Attack mot Muhammedkarikatyr-utställning i Texas

”Det finns inget i den här teckningen som uppmanar till våld”, skriver AFDI:s grundare Pamela Geller i ett uttalande.

Historia av kontroversiell reklam

AFDI har genomfört kontroversiella annonskampanjer i tunnelbana och bussar i Chicago, Philadelphia och San Francisco, och i Washingtons tunnelbana 2012. New Yorks tunnelbana beslöt dock i april att förbjuda all politisk reklam efter att ha förlorat en domstolsstrid mot AFDI rörande en annons med texten: Hamas dödar judar.

Att avbilda profeten Muhammed uppfattas av många muslimer som stötande, och i än högre grad om det rör sig om satir.

En talesman för transportmyndigheten i den amerikanska huvudstaden säger att den genomför en rutingranskning av AFDI:s annons.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attack mot Muhammedkarikatyr-utställning i Texas

Mer i ämnet