Foto: AP

Washingtons smeknamn kan förbjudas i radio

Uppdaterad
Publicerad

Det amerikanska NFL-laget Washington Redskins namn har orsakat debatt i USA det senaste året. Detta efter att flera aktivister och mänskorättsorganisationer påpekat att ”redskins” är en rasistisk benämning av den nordamerikanska ursprungsbefolkningen.

Ägaren till laget, Daniel Snyder, har sagt i en intervju att han aldrig kommer att ändra namnet.

– ALDRIG, du kan använda versaler, sa han till USA Today i maj förra året. I senare intervjuer har han sagt att namnet betyder ära och respekt.       

Medier

Men kritiken mot namnet har fått effekt. I somras nekade det amerikanska patentverket laget förnyat namnpatent med hänvisning just till att det är nedsättande mot ursprungsbefolkningen.

Blev ett South Park-avsnitt

Att varumärkesskyddet försvunnit tog man fasta på i säsongspremiären av tv-serien South Park förra veckan, där Cartman, Stan, Kyle och Kenny helt sonika startar ett eget bolag som heter Washington Redskins.

I avsnittet får detta Daniel Snyder att bli upprörd, men Cartman lugnar honom med en förklaring som anspelar på den riktige Snyders uttalanden:

– Vi har total respekt för dig, vi valde det här namnet för att visa hur djupt vi uppskattar ditt lag och ditt folk, säger Cartman.

Stoppa radiokanal

Och debatten går vidare. Den välrenommerade aktivisten och juridikprofessorn John Banzhaf kräver nu att FCC (den amerikanska myndighet som ansvarar för etermedier) inte ska ge en lokalradiostation i D.C. förnyat sändningstillstånd för att de återkommande kallar laget ’redskins’.

Något myndigheten nu överväger.

– Det finns många namn och beskrivningar vi vant oss vid över tid, men som är opassande i dag, och jag tror att Washingtonklubbens smeknamn är ett av dem, säger FCC:s ordförande i en intervju med Huffington Post.

Den amerikanska organisationen NCAI (National Congress of American Indians) som arbetar för ursprungsbefolkningens rättigheter i USA menar att de många amerikanska sportklubbar med nedsättande namn och stereotypa lagmaskotar som anspelar på ursprungsbefolkningen alltid varit rasistiska. Men att tiden var en annan när klubbarna startade och att fördomarna var accepterade av majoritetssamhället på ett annat sätt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet