Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur har Wicked blivit så populär? Att klipp från musikalen spreds på Youtube kan vara en av förklaringarna, menar kulturjournalisten Maria Askerfjord Sundeby. Foto: Lennart Sjöberg/Göteborgsoperan

Wicked sågades av kritikerna men älskades av fansen

Publicerad

För 20 år sedan hade musikalen Wicked premiär på Broadway. Då sågades den av kritikerna men i dag är Wicked den näst mest inkomstbringande musikalen i Broadways historia. Den ska även bli film nästa år med Ariana Grande och Cynthia Erivo i huvudrollerna och spelas nu på Göteborgsoperan, för första gången i Sverige. Hur har den blivit så populär?

Wicked fick syrliga recensioner av New York-kritikerna när den hade premiär 2003. Variety kallade den “för mycket”, New York Daily News en ”barnshow” och New York Times beskrev den som politiskt övertydlig.

– Samtidigt tog publiken den till sina hjärtan, säger Maria Askerfjord Sundeby, kulturjournalist och musikalexpert.

Wicked baserar sig på den amerikanske författaren Gregory Maguire’s omtolkning av Trollkarlen från Oz från 1995, berättad ur den elaka häxans perspektiv.

I sin skildring av den oväntade vänskapen mellan Glinda och den gröna häxan Elphaba behandlar Wicked teman som utanförskap, identitet, kamp mot totalitarism och ifrågasättande av normer.

Millenniegenerationens favorit

Millenniegenerationen, som var unga när Wicked kom, har särskilt fastnat för musikalen.

– Den resonerar med millennials värderingar, som tolerans och mångfald. Jag tror även att Wicked tilltalar HBTQI-personer och människor som är marginaliserade på grund av sin etnicitet. Den innehåller till exempel en metafor för förtyck i hur djuren blir berövade sin talförmåga, säger Ryan Bunch.

Wicked slog även igenom i samma veva som Youtube, vilket gjorde att klipp från musikalen kunde spridas till en ny publik.

Hör mer om hur Youtube drev på intresset för Wicked i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.