Fildelningssajten The Pirate Bay Foto: TT

Wikileaks: Hollywood stämmer Telia

Publicerad

Flera stora amerikanska filmbolag hotar att stämma Teliasonera, enligt läckta uppgifter från Wikileaks. Bolagen kräver att Telia blockerar nättrafik till The Pirate Bay och Swefilmer.

Den amerikanska filmindustrin ryter till mot Sverige.

Samarbetsorganisationen MPA, med flera av världens största filmbolag, förbereder sig på att stämma internetoperatören Teliasonera, för att de inte blockerar internettrafik till nedladdnings- och fildelningssajter.

Det visar läckta dokument från Wikileaks.

Enligt dokumenten kräver MPA att Teliasonera ska blockera sajterna Swefilmer.com, Dreamfilm.se, Sweflix.com, Viooz och Primewire, skriver IDG.se.

Kontakt med svenska organisationer

Uppgifterna från Wikileaks uppges från början komma från det stora hackerattacken mot filmbolaget Sony pictures, som pågått under vintern.

Enligt IDG har förberedelserna med stämningen av Teliasonera varit på gång början av förra året. Den svenska skivindustrins organisation IFPI:s planer på att stämma operatören Bredbandsbolaget ska ha spelat roll för de amerikanska filmbolagens beslut att gå åt Teliasonera. MPA ska därefter ha haft fortlöpande kontakt med de svenska organisationerna.

Vill inte kommentera

”Teliasoneras samarbetsvilliga attityd mot sajtblockering i Danmark är anmärkningsvärd och skulle kunna reproduceras i Sverige”, skriver MPA i de läckta dokumenten skriver IDG.

Organisationens chefsjurist ska också ha skrivit i ett mejl att Teliasonera i Sverige inte är särskilt samarbetsvilliga.

MPA ska även ha skrivit ett mejl till Teliasoneras vd Johan Dennelind om kravet på blockerad trafik till piratsajterna.

När Kulturnyheterna ringer upp Telia, säger de att något sådant brev inte har inkommit.

– Det står på nätet att vi har mottagit ett brev som vi inte har mottagit. Det är ointressant för oss att kommentera det här innan vi vet någonting mer, säger Hans G Larsson, informationsansvarig på Telia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.